Pardans i verdensrommet

De to satellittene Birkeland og Huygens utgjør Milspace2 og jobber sammen for å detektere radarer. Illustrasjon: FFI.

Nederland og Norge samarbeider om formasjonsflyving med overvåkingssatellitter.

3. januar 2023 ble tvillingsatellittene Huygens og Birkeland skutt opp fra Cape Canaveral Space Force Station i Florida.

De to satellittene er hver på størrelse med en skoeske, men skal kunne oppdage, klassifisere og geolokalisere radarer av interesse svært nøyaktig. Satellittene skal kunne observere hvor som helst på jorden minst fire ganger per dag. Over polområdene kan de se opptil 15 ganger hver dag.

– Ved å bruke to satellitter som ser på samme radar fra ulike vinkler og måle tidsdifferansen, blir lokaliseringen mer presis, forteller sjefsforsker Tonje Nanette Arnesen.

Antikollisjonssystem for rommet

Norske og nederlandske forskere har samarbeidet om tvillingsatellittene siden 2018.

Et mål er å se hvordan småsatellitter kan brukes operativt av norsk og nederlandsk forsvar for å gi et bedre situasjonsbilde. Satellittsystemet går nå gjennom en rekke tester. Etter hvert skal systemet demonstreres under øvelser.

– Innen utgangen av 2024 skal vi gi en anbefaling om videre bruk av slike småsatellitter til våre oppdragsgivere, sier Arnesen.

Satellittene styres fra Norge, og får oppgaver av norske og nederlandske operatører.

I tillegg til avanserte radardetektorer, har satellittene små elektriske thrustere (motorer) som gjør at de kan posisjonere seg i forhold til hverandre for å få best mulig situasjonsbilde.

Denne manøvreringen vil gi nyttig erfaring med formasjonsflygning i rommet. Det er også nyttig for å lære å unngå kollisjoner med romsøppel og andre satellitter. Erfaringene skal overføres til Forsvaret og industrien.

tilskuere.jpg
Det var god stemning i den norsk-nederlandske delegasjonen da tvillingsatellittene ble sendt opp med en Falcon 9-rakett fra SpaceX den 3. januar 2023. Foto. FFI:

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer