8. Mai- Hilsen fra Generalsekretær Kjetil Bragstad

Vi gratulerer med frigjørings- og veterandagen. Les dagens hilsen fra generalsekretæren i SIOPS.

Gratulerer med dagen til dere alle! Frigjørings- og veterandagen 8. mai er en viktig dag for å markere friheten, og for å hedre landets krigsveteraner som har tjenestegjort på vegne av oss alle.

Friheten og demokratiet må vi aldri ta for gitt, noen har måttet kjempe for dette. 8. mai er en dag for høytidelig markering, men også for refleksjon. Spørsmålet vi bør stille oss i dag er om vi tar godt nok vare på de som sendes ut til konflikt- og krigsområder med flagget på skulderen?

Jeg vil si nei.

Veteraner har fått litt større oppmerksomhet, men på flere av de viktigste områdene – spesielt når det gjelder behandlingstilbudet – er det ikke blitt bedre enn det var for over 20 år siden, det er snarere dårligere. Det er langt mellom fagmiljøer med veterankompetanse, og veteraner må vente enda lenger på behandling nå enn før på grunn av krisen i psykiatrien.

I tillegg har Forsvarets sanitet nedskalert behandlingstilbudet til veteraner til bare å gjelde et år etter endt tjeneste. Det påhviler myndighetene et særlig ansvar for å ivareta de som har tjenestegjort for Norge, og som etter 2005 har vært under generell beordring.

Fremdeles sliter mange veteraner unødvendig i kampen mot Statens pensjonskasse og forvaltningen, og erstatningsordningene er ikke tilpasset de som får de mest alvorlige skadene.

En styrket veteranivaretakelse har også overføringsverdi til andre grupper i samfunnet, som ukrainske krigsveteraner i Norge, andre flyktninger, voldsofre, og risikoutsatte yrkesgrupper som for eksempel i blålysetatene.

Hvis 8. mai skal være en dag med mer enn pomp og prakt, bør vi i det minste ha et samfunn som evner å ta godt vare på de veteranene som får en skade, hvor samfunnet virkelig vil vise sin anerkjennelse og respekt for de som gjør en slik innsats.

Jeg ønsker dere alle en fin markering.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer