Svartlamon – en ensom svale i den norske boligfaunaen

Svartlamon boligstiftelse i Trondheim består av gamle arbeiderboliger. Lave husleier, gjenbruk, medvirkning, økologi og egeninnsats karakteriseres dette unike boligprosjektet.

Under den store boligfestivalen International Social Housing Festival i Helsinki i juni, ble det delt ut priser til de beste sosiale boligprosjektene i Europa. Svartlamon boligstiftelse i Trondheim kom helt til finalen i kategorien Fair financing for housing affordability

Svartlamon boligstiftelse ble etablert på 1990-tallet, og i dette historiske nabolaget med gamle arbeiderboliger leier rundt 250 mennesker sin bolig. Husleiene er lave, og beboerne bidrar med sin egeninnsats. Svartlamon har lenge blitt ansett som et radikalt boligprosjekt med utgangspunkt i husokkupasjon og aksjonisme, men sett med dagens øyne, oppfyller Svartlamon mange viktige krav til hva bærekraftigige boliger kan være. Med sitt fokus på et sterkt beboerdemokrati og ressursbesparelse, er Svartlamon et godt eksempel på et boligprosjekt som oppfyller alle de tre kravene for bærekraft; sosial, økologisk og økonomisk.

Svartlamon tar bærekraft på alvor

Den sosiale bærekraften oppnås ved at det legges til rette for et inkluderende bomiljø der mennesker med ulike ressurser bidrar etter evne, og ved et gjennomarbeidet system for beboerdemokrati.

Den økologiske bærekraften på Svartlamon sitter bokstavelig talt i veggene – her er det stort fokus på materialgjenbruk, miljøvennlige byggevarer, enkel standard og delefunksjoner.

Økonomisk bærekraft oppnås ved at husleiene holdes lave, og at beboerne selv bidrar med å holde vedlikeholdskostnadene nede med sin egeninnsats. Flere nye boliger har blitt oppført på Svartlamon de siste årene, og ved å bruke gjenbruksmaterialer og ved å flytte og fornye gamle laftehus til Svartlamon har boligstiftelsen hatt oppsiktsvekkende lave kostnader. 

Til finalen

Svartlamon nådde ikke helt opp i Helsinki, men måtte se seg slått av det spanske initiativet Yes we rent. Men det er verdt å merke seg at Svartlamon var en av fire finalister. Juryen trakk fram de nye miljøvennlige husene bygd av beboerne selv, beboerdemokrati og medvirkning, miks i beboersammensetningen og de mange fellesarealene som noe av det beste med Svartlamon.

Mer enn 70 prosjekter ble nominerte til konkurransen, og 23 av disse ble plukket ut til å konkurrere i finalen. Her kan du lese om Svartlamon og de andre 23 prosjektene som konkurrerte om de gjeve prisene.

Vi i Leieboerforeningen er glade for at Svartlamon kom så langt som de gjorde, men samtidig er denne prisen en påminnelse på at vi i Norge omtrent ikke har det som karakteriseres som social housing. Svartlamon er et eksempel til etterfølgelse, og vi håper å se flere slike prosjekter i framtida.


Her kan du lese om alle finalistene

Her ser du filmen om vinneren Yes we rent

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer