Fra dropout til romfarende veteran – 24. mai kl. 18.00

Nima Shahinian var videregående-dropouten som ble soldat, prisvinnende oppfinner og på vei til å bli Norges første i verdensrommet – så invaderte Russland Ukraina. Denne samtalen arrangert av SIOPS og Forsvarets forum, snakker han med nyhetsredaktør Andrea Rognstrand om den røde tråden, alle feilene som har ledet opp til suksessene og erfaringene fra Forsvaret som gjør ham til den han er i dag.

Norske Nima Shahinian (39) har ti års erfaring fra Forsvaret og har flere perioder i internasjonale operasjoner. Nå kan han bli den aller første nordmannen i verdensrommet.

Du kan lese mer om prosjektet her.

Litt om Nimas bakgrunn:

Nima ble født i Iran i 1982, og flyttet til Hakadal som eksilflyktning i 1987.

Han droppet ut av VGS i 2. klasse etter en tøff og håpløs ungdomstid. Som 19-åring startet han i førstegangstjenesten i Marinen etter et par år uten skole eller jobb og uten særlig framtidsutsikter.

Etter god og tilfredsstillende tjeneste i Forsvaret med gode skussmål og resultater ble han rekruttert til den Norske QRF’en i Afghanistan, der han tjenestegjorde over lengre tid sammen med ulike operative avdelinger i Forsvaret.

Etterhvert sluttet Nima i Forsvaret og fikk lærlingplass som lærling hos de norske industridesignerne Terje Meyer og Arild Tjomsland, der han fikk jobbe med hydrogensuperbilen Fyk.

Allerede i 2008 søkte Nima sitt første astronautopptak hos European Space Agency, men kom ikke videre etter 4. opptaksrunde pga manglende høyere utdanning. Dette førte han til å søke produktdesignutdanning på OsloMet. Han vant designpris fra norsk designråd i 2013 for stikkontakten FLOW som ga stor nasjonal anerkjennelse og medieoppmerksomhet. Han startet etterhvert et eget designbyrå, og fikk global oppmerksomhet for utviklingen av snowspeed, verdens raskeste rattkjelke, som fortsatt er under utvikling.

Nima søkte på ny kvalifikasjon for romfart i 2016, og ble kvalifisert i 2019 og ble som første nordmann godkjent med fire ulike kvalifikasjoner. Treningen ble utsatt i 2 år grunnet pandemien, men startet endelig i januar 2022. Nima gjennomførbare og fikk godkjent «basic training» før neste steg ble satt på pause grunnet angrepet på Ukraina, der Nima selv valgte å trekke seg fra det russiske romprogrammet. Han er nå i tett dialog og forhandlinger med SpaceX og en kontraktssignering og fortsettelse av trening er nærliggende.

Han jobber i dag som Strategic design Lead i det globale designbyrået Designit, men jobber meste av tiden sin romfartsrelatert.

Nima er bosatt på St.Hanshaugen i Oslo og har to barn, Michaela (11) og Isabell (15) som han har sammen med Ida.

Nimas interesser omhandler blant annet flyvning, dykking, friluftsliv, vitenskap, fysikk, raske biler og motorsykler, trege land rovere som han må skru på, litteratur, matlaging, og det beste han vet er å oppholde seg på verkstedet sitt og «bare bygge ting».

Bli med på kvelden! Du kan få mer informasjon på Facebook-arrangementet vårt her.

Samtalen ledes av nyhetsredaktør i Forsvarets Forum, Andrea Rognstrand.

OBS! Vi ber om at du sender epost til post@siops.no med tittel «Nima» for å melde deg på arrangementet.