
Tirsdag 06.05 gjennomførte Velferdsalliansen EAPN Norway og FØL Norge et holdningsseminar som hadde som mål å skape bevissthet rundt hvordan holdninger påvirker mennesker i utenforskap og fattigdom. I dialog med brukerorganisasjoner, publikum og politikere ønsket vi å synligjøre sammenhengen mellom skam, fordommer og politisk retorikk, samtidig som vi ønsket å skifte samfunnsholdninger til å ha større fokus på mennesker.
Viktige stemmer
Professor Rune Halvorsen fra OsloMet startet møtet med en faglig innledning hvor han belyste problemer og stigma knyttet til sosialt og økonomisk utenforskap. Med utgangspunkt i EUROSHIP, et prosjekt som handler om fattigdomsbekjempelse i Europa, ga han de som var tilstede et solid faglig innblikk i temaer som restfattigdom, arbeidslivets inkluderingsevne (et tema som kom opp flere ganger i løpet av høringen), og retorikk knyttet til hvordan man snakker om mennesker i økonomisk utenforskap.
RIO (Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon) påpekte at skam og holdninger knyttet til rusmisbruk ikke bare rammer de mest synlige – «ikke bare de på Brugata». Det ble også snakket om hvordan politikere og media skaper stigma rundt rusmisbruk, og at folk flest har langt større forståelse for rusmisbrukere.
=Oslo feirer i år 20 år. Deres innsats for holdningsendringer skjer mest gjennom møtene mellom selgere og kunder. De merker endringer i språket: ord som “narkomane” og “tiggere” hører man sjeldnere nå.
Sammen om en jobb (SAJO) snakket om skam og fordommer knyttet til innvandrere i Norge.Det ble snakket om hvordan arbeidsløshet, spesielt blant høyt utdannede innvandrere, skaper stigma og holdninger som står i strid med hvordan innvandrermennesker egentlig er. Det ble pekt på at media og politikere maler et bilde av flyktninger og andre innvandrere som late, uvillige til å jobbe og ikke interessert i å være en del av det norske samfunn, noe som etter SAJO sine erfaringer er feil.
Politisk panel: Språk, tillit og velferd
Den faglige innledningen med professor Rune Halvorsen og innspillene fra brukerorganisasjonen la bakteppe for det politiske panelet. Panelsamtalen bestod av Andreas Unneland fra finanskomiteen (SV), byrådsrepresentant Maria Qureshi (Ap) og byrådssekretæren til Høyre, Ivar Aulie, og ble ledet av Mari fra FØL og Dino fra Velferdsalliansen EAPN Norway.
- SV la vekt på at språk ikke må være stigmatiserende. Velferd skal ikke oppleves som en “fattigkasse”, og “fattig” er ikke en identitet, men en tilstand vi må gjøre noe med. De understreket betydningen av å rydde i språkdebatten og gjenreise tillit til systemet.
- Høyre var opptatt av de som står i fare for å falle utenfor, og at ulike grupper trenger ulike løsninger. De påpekte at mange av de som faller utenfor ikke har fullført videregående skole. Samtidig erkjenner de at språk og holdninger har betydning, og at man må være bevisst på dette.
- Arbeiderpartiet fokuserte på hvordan barn lider under stigmatisering – begreper som “gratispassasjerer” og “trygdebarn” gjør stor skade. De understreket politikernes ansvar for språkbruk, spesielt siden mange av dem har stor følgegruppe. Partiet pekte også på hvordan barn født i Norge med “feil” navn opplever diskriminering, og at dette ikke handler om integrering, men om holdninger i samfunnet.
Et viktig spørsmål fra salen handlet om hvordan man kan bygge et samfunn basert på tillit, ikke mistillit. Alle partiene var enige i at språk og ordvalg er avgjørende, men uenigheten lå i hvordan man skal møte utfordringene i praksis.
Innspill fra publikum
Seminaret åpnet deretter opp for innspill fra publikum, hvor det ble tatt opp sterke personlige historier, gode poenger og spørsmål. En av poengene som kom opp flere ganger, gjaldt Nav-systemets rigide tilnærming i saker tilknyttet arbeidstilgjengelighet og oppfølging. Kritikken ble rettet mot arbeidsgivernes til grads manglende evne til å tilpasse arbeidskår.
Det ble også løftet opp gode poeng rundt dette med å få høyt utdannede innvandrere ut i arbeid – ettersom det ble nevnt at det mangler arbeidskraft i Norge. Diskursen rundt sykefraværet og tillit mellom folket og politikerne ble også tatt opp. Poenger som at velferdsstaten er bygget opp av tillit mellom staten og folket, at sykelønnsordningen er essensiell for den norske velferdsstat og at en holdningsendring er nødvendig for å ikke tvinge syke folk ut i arbeid, ble alle løftet frem på en god måte.


