Brystkreft kan bli godkjent som yrkessykdom

Foto: Unsplash

Det er flertall på Stortinget for å godkjenne brystkreft etter langvarig natt og turnusarbeid som yrkesskade.

Da det i går ble klart at Arbeiderpartiet snur og støtter forslaget om at også brystkreft inkluderes som yrkesskade, var det mange som ble glade. 

– Dette er en så viktig dag for oss som jobber i offentlig sektor og oss som jobber i kvinnedominerte yrker. Vi tar vekk noe som er diskriminerende og som nå gir oss rettigheter, sa sykepleier Ida Høiby til Dagsavisen.

Hun fikk nylig påvist brystkreft etter å ha jobbet nattevakter i over 20 år. Høiby ble også intervjuet av TV 2 på søndag. I samme sak ble også daglig leder i Brystkreftforeningen, Camilla Skare, intervjuet. Hun pekte på at kvinnehelse og kvinneyrker lenge har blitt, og fortsatt blir, diskriminert og at det er på tide at kvinner får like rettigheter og blir tatt på alvor.

Brystkreft har ikke vært inkludert i yrkesskadeloven i tidligere endringsforslag fra regjeringen. Sykepleiere som får brystkreft har ikke hatt muligheten til å søke om yrkesskadeerstatning.

Lederen i Norsk sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, er utrolig glad for at det er flertall for lovforslaget. 

– Vi har kjent på risikoen i over 70 år, uten at den risikoen har blitt anerkjent. Men i dag snur det, endelig, sa hun i en tale foran Stortinget i går.

Det er SV som i utgangspunktet har sendt inn forslaget om nye yrkesskaderegler som med all sannsynlighet kommer til å bli vedtatt.

Lovforslag om yrkesskadeerstatning

Stortinget behandlet saken tirsdag 27. mai, men selve voteringen skjer noen dager senere. Dersom ingen snur på målstreken, er det flertall for blant annet at

  • brystkreft hos ansatte som jobber turnus og natt, kan bli godkjent som yrkessykdom
  • bevisbyrden snus slik at det er arbeidsgiver/Nav/forsikringsselskap som nå må bevise at en eventuell kreftsykdom ikke skyldes arbeidet
  • ulike typer kreft skal regnes som yrkessykdom for brannfolk

(Kilde: Norsk sykepleierforbund)

Av Solveig Brekke Weltzien