Mildvær i sikte, men strømprisene vil fortsatt svinge

2024 startet med mye vær og høye strømutgifter for de fleste norske husholdninger. Kraftrikets ekspert tror imidlertid at strømprisene for resten av februar og mars vil bli lettere for lommeboka.

Norske husholdninger har generelt hatt høye strømutgifter i januar. Det nye året startet med mye vær og vind flere steder i landet, og lave temperaturer. Dette har ført til et generelt høyt strømforbruk for folk flest – og høye strømregninger.

Nå går vi imidlertid snart mot lysere tider, tror Kraftrikets ekspert, Ola T. Ryen.

Les også: Smart strømstyring: Reduser strømforbruket og få Enova-støtte

– Fortsatt høye strømpriser

Ryen er senior krafthandler i Kraftrikets morselskap Yve, og jobber hver dag med å analysere markedsforholdene som påvirker strømprisene i Norge og Europa. Til tross for det nylige snøfallet i Sør-Norge, tror Ryen at vinterens kulde nå kan være over.

– Ja, ut ifra våre prognoser kan det se slik ut. Det er meldt om mildt vær fremover, til et godt stykke inn i mars, og normalt nedbørsnivå. Dette fører også til et mer normalt strømforbruk hos husholdningene. Men selv om været er normalt, betyr ikke dette nødvendigvis at prisnivået er normalt. Vi har fortsatt høye strømpriser både i Norge og Europa sammenlignet med årene før energikrisen.

– Hva kommer dette av?

– Det dreier seg blant annet om uro og krig i Europa med de påfølgende sanksjonene mot Russland. Vi får da manko på rimelig gass fra Russland, noe som påvirker prisene og tilbudet i hele Europa. I Tyskland har man også en annen situasjon som påvirker energiprisene, ved at kullkraftverk og kjernekraftverk legges ned av tyske myndigheter, av hensyn til miljøet. Tyskland har dermed et økende behov for å importere kraft enn man har hatt tidligere, forklarer Ryen.

Krafthandler Ola Ryen er Kraftrikets ekspert på strømpriser.

LYSERE TIDER: Ifølge Kraftrikets ekspert Ola T. Ryen går vi mot lysere tider. Ryen tror at resten av januar og februar vil by på rimeligere strømpriser enn vi har hatt tidligere i vinter.

Lettere for lommeboka

Til tross for at strømprisene fortsatt ligger høyere enn normalen, tror eksperten at prisene for resten av februar og mars generelt vil bli lettere for lommeboka enn vinteren vi har lagt bak oss. Men i perioder vil prisene svinge.

– Har du noen spådommer for hvordan strømprisene vil se ut fremover?

– For resten av februar og mars har jeg tro på at vi vil få en gjennomsnittlig strømpris på rundt 60 øre/kWh i de sørligste prisområdene og rundt 40 øre/kWh i de nordligste. Vi følger både vær- og energisituasjonen i Europa tett, og slik forholdene ser ut nå ligger det an til å bli en normal forsyningssituasjon og mildere vær enn vi har hatt tidligere i vinter, sier Ryen, og påpeker:

– Likevel må vi være forberedt på fortsatt svingende strømpriser i perioder, også resten av vinteren.

Tror på strømstøtte også i 2025

Fra tidligere er det kjent at regjeringens strømstøtteordning er videreført til å vare ut 2024. Hva som skjer etter dette, blir spennende å følge med på, mener Ryen.

– Hva tror du skjer med strømstøtten videre?

– I første omgang tror jeg regjeringen vil åpne for å videreføre dagens strømstøtteordning ytterligere, jeg tipper til ut vinteren 2025. Etter dette har vi trolig kommet oss ned på et prisnivå som ligner mer på prisene vi var vant med før energikrisen slo ut, avslutter Ryen.

Av Anja Ringnes Nilsen

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer