Gatelagene i 2023: Rekordene var enda bedre

Allerede i opptellingen pr 31. oktober viste at Fotballstiftelsen og våre gatelag slo alle rekorder i 2023. Nå er hele året summert opp. Sjekk de oppdaterte – og helt fantastiske – tallene her.

Hvert eneste år i Fotballstiftelsens historie har vi satt rekorder – i antall lag, i antall spillere og i antall «overganger» til lønnet arbeid, skole/utdanning og arbeidstreningsprosjekter. 

At gatelagene i 2023 satte rekorder på alle fronter, har vi visst en stund. Klubbundersøkelsen som ble brukt som grunnlag for søknader til det offentlige viste nemlig det. 

Men der manglet tallene for november og desember. Og holde deg fast:

  • 1.463 spillere deltok på gatelagstreninger i 2023
  • Av dem kom utrolige 143 ut i lønnet arbeid.
  • 35 begynte på skole / utdanning
  • Og hele 108 tok steget ut i arbeidstreningsprosjekter.

Det er selvfølgelig rekord alt sammen – for et prosjekt som fra før leverte enestående tall og har vært idrettens suverent største samfunnsprosjekt på rusfeltet i mange år.

Men det stopper ikke der. 

Antallet kvinnelige spillere og antallet dugnadstimer er nemlig blant det som har økt aller mest dette året. Og da snakker vi to typer dugnadstimer, både av frivillige rundt lagene og ikke minst dugnadstimer lagt ned av spillerne i det lokalsamfunnet de gjennom lagene er blitt inkludert i. 

Gatelagene hjelper spillerne med å stable på beina en hverdag som for mange har falt fra hverandre.— Lene Conradi, ordfører Asker

Resultatene i det året vi akkurat har lagt bak oss, er en økning fra et 2022 som også var enestående på alle vis, og der tallene dannet grunnlaget for Oslo Economics’ samfunnsregnskap som viste en samfunnsøkonomisk gevinst på mer enn 430 millioner kroner.

Les om Oslo Economics-rapport her

Det fantastiske tallet vil altså bli enda høyere når gevinsten av gatelagene i 2023 skal summeres – vi tror det nå er trygt å snakke om over en halv milliard kroner i samfunnsgevinst! 

For verdien av dette idrettens unike samfunnsprosjekt bare fortsetter å øke – for 1.443 enkeltmennesker, for deres mange pårørende, for samfunnet og for de offentlige budsjettene.

Se NRKs fantastiske innslag fra idrettsgallaen med Stabæk-spiller Dag Gjeruldsen og hans datter Christina her.

HER ER NOEN NØKKELTALL FRA 2023
  • Fotballstiftelsen er nå 31 gatelag, alle Eliteserieklubbene blant dem (tre nye gatelag i år)
  • 1.443 spillere har vært på trening (1.171 i 2022). Gir nær en dobling på tre år)
  • 171 av spillerne er kvinner – en økning på 40 prosent fra i fjor, en klar effekt av vårt prosjekt Gatelagsjentene
  • 1 har kommet ut i lønnet arbeid (102 i 2022 – og mer enn en tredobling på fire år)
  • Utrolige 286 spillere har kommet over i etablerte ordninger utenfor banen (143 i jobb, ytterligere 35 har begynt på skole / utdanning og 108 kom ut i arbeidstrening)
  • Mer enn 360 gatelagsspillere har deltatt på dugnader i og rundt klubbene. Disse har levert rundt 10.000 dugnadstimer – som både er inkludering, mestring, arbeidstrening og samfunnsverdi i ett (110 frivillige med over 12.500 timer bidrar rundt gatelagene i tillegg). 
Statsminister lagbilde bredde Foto Sigve Mejdal, NPG.jpg

Fotballstiftelsen og våre gatelag har som kjent forbløffet forskningen i mange år.

– Det viktigste med gatelagene er at de ser spillerne som ressurser og ikke problemer, sier Lars Ueland Kobro, forsker ved USN i dag.https://www.youtube.com/embed/I3WgpnVG1rc?si=8Zrh0C9OEYoJXHxX

Allerede i 2019 var han med i gruppa som mente gatelagene kunne være verdens beste ettervern. Siden har resultatene bare fortsatt å skyte i været.

– De snakker om fotballspillere og lagkamerater, ikke rusmisbrukere. Slik snur fotballen her opp ned på det tradisjonelle hjelpeapparatets stigmatisering, fortsetter Kobro.

SAMSKAPING I PRAKSIS

Samtidig er de enestående tallene et resultat av god samskaping med de offentlige tjenestene, ulike rusinstitusjoner og andre som bidrar rundt gatelagene våre.

Det viktigste med gatelagene er at de ser spillerne som ressurser og ikke problemer.— Lars U Kobro, forsker USN

– Gatelagene hjelper spillerne med å stable på beina en hverdag som for mange har falt fra hverandre, sier Asker-ordfører Lene Conradi, som i likhet med Kobro har fulgt gatelagene tett i mange år.

Nå har gatelagsmodellen satt seg, samtidig som både Fotballstiftelsens fagsamlinger, erfaringsutveksling og nye prosjekter rundt har forsterket arbeidet de siste årene. 

Det er få år siden vi jublet stort over å ha passert 100 «overganger» til arbeid, skole og arbeidstrening til sammen. I år har altså 143 kommet ut i lønnet arbeid alene – og totalt har altså fantastiske 286 tatt det steget

Dermed har vi passert 750 mennesker over i lønnet arbeid og skole siden Fotballstiftelsen ble etablert i 2015 (arbeidstreningsprosjekter i tillegg). 

5.500 RUSFRIE TIMER – HVER UKE

Det første og det alltid like viktige er og blir de faste treningene på dagtid. To til fem ganger hver eneste uke, hele året, møtes spillere til felleskap, glede, fysisk trening, mestring, mat og sosial trygghet.

I tillegg kommer kamper, turneringer, turer, sosiale fellesskap og mestringsarenaer – som gjør at vi nå leverer over 5.500 rusfrie timer hver eneste uke.

Lise Klaveness og Arne åpning - Nasjonal 2023.JPG

At det er kvalitet på hverdagen, er både kjernen og utgangspunktet for veien videre fra utenforskap til stabil inkludering i samfunnet for øvrig. Derfor har vi flere relevante prosjekter rundt treningene. Blant dem:

  • Arbeidstrening
  • Gatelagsrekruttene
  • Gatelagsjentene
  • Fra soning til scoring
JENTESATSING

Ekstra gledelig er at Gatelagsjentene virkelig begynner å gi resultater. Satsingen for å få med flere jenter / kvinner på lagene, ble etablert i fjor – og har fortsatt med strålende vekst i år.

Det er ikke så store krav, du blir tatt imot som den du er. Så tar man det derfra.— Kari-Anne, spiller Grorud

I 2023 har 171 av spillerne våre vært kvinner. 98 av dem er helt nye, og totalt er økningen på drøyt 40 prosent fra 2022.

Samtidig er ambisjonen å fortsatt øke jenteandelen betydelig i årene fremover. 

For gatelagene er for alle, helt uavhengig om man har spilt mye fotball før eller aldri har vært verken interessert eller aktiv. Det handler om inkludering i et trygt, motiverende og tilrettelagt miljø for alle som har eller har hatt rusutfordringer.

Og da tenker vi på mennesker fra 18 år til over 70 (!), der en stadig større andel er den yngre halvdelen.

FRA SONING TIL SCORING

I fengselsprosjektet Fra soning til scoring har vi også fortsatt å bygge ut. 110 innsatte fra ulike fengselsinstitusjoner har deltatt på treninger hos nærmeste gatelag i år. Gledelig er det også at av de som har endt soning, har 25 av allerede blitt ordinære gatelagsspillere.

Dermed fungerer Fra soning til scoring slik vi håpet, både som en motivasjon og glede under soning, og som en bro til miljøet man kan bli en del av etter endt soning.

Lagbilde Føyka 3b.jpg
FINANSIERINGSUTFORDRING

Utfordringen med dette prosjektet – som med satsingen totalt – er at den offentlige støtten på langt nær dekker behovet. Tilskuddene har ikke holdt følge verken med vekst i aktivitet eller generell prisstigning.

Det må komme et reelt løft, ikke minst fra Helsedirektoratet i 2024 for å kunne opprettholde kvaliteten. De politiske signalene tyder på at så kan skje.

Statsministeren og to statsråder deltok på gatelagstrening

Kronprinsparet så gatelagskamp

Paradokset er altså at Fotballstiftelsen sparer de samme budsjettene for langt større beløp, samtidig som Oslo Economics også er tydelige på at en økning i tilskuddene vil gi tilsvarende økning i samfunnsgevinsten.

For Fotballstiftelsen kontaktes stadig av kommuneledelser og lokale rustjenester med spørsmål om mulighetene til å etablere gatelag. Vi vet også at flere klubber er klare. Men det krever en tilstrekkelig, forutsigbar og robust økonomi fra det offentlige.

Da skal vi levere resultater. For vi vet det skjer noe magisk når klubbene, den stolteste bærebjelken i by, region og lokalsamfunn, åpner døra og inkluderer mennesker som fra før sliter med rus og utenforskap.

Gatelaget odd raufoss.jpg


Av Arne Knoph