1 av 4 vet ikke at de trenger påfyll i vinterhalvåret

Gir råd: Farmasøyt og fagrådgiver Kari Skaug Fredrikson i Apotek 1.

Annenhver nordmann tar vitaminer hver uke, men likevel oppgir 1 av 4 at de ikke vet når det er anbefalt med ekstra D-vitamintilskudd.

Nå øker behovet for D-vitamin, men ifølge en fersk undersøkelse Respons Analyse har gjort for Apotek 1 er det ikke alle som har fått det med seg.

– I vinterhalvåret kan flere få mangel på vitamin D, fordi sola ikke er kraftig nok til at kroppen kan lage det på egenhånd. Mangelen kan gjøre at man føler seg slapp og kan få ømme og vonde muskler, opplyser farmasøyt og fagrådgiver Kari Skaug Fredrikson i Apotek 1.

Tran og fet fisk er gode kilder, men for mange er det vanskelig å få i seg nok. Du bør spise fet fisk enten til middag eller som pålegg, helst flere ganger i uken. Hvis dette er vanskelig å få til kan et tilskudd av D-vitamin eller tran være aktuelt i vinterhalvåret. Anbefalt daglig inntak av vitamin D er 10 mikrogram for barn og voksne, og 20 mikrogram for de som er 75 år og eldre.

– En god huskeregel er å passe på å få i seg nok D-vitamin gjennom kosten i alle måneder med r – altså fra september til april, sier Fredrikson.

Behovet vil variere

Annenhver nordmann tar vitamintilskudd hver uke, men farmasøyten opplyser at slett ikke alle behøver vitamintilskudd. Først og fremst skal behovet for næringsstoffer dekkes gjennom et sunt og variert kosthold. Men i ulike faser i livet, kan behovet endre seg og det kan være vanskelig dekke behovet gjennom kosten alene.

– Dette gjelder for eksempel hos barn og unge i vekst, småspiste, personer med ensidig kosthold, eller personer som utelukker visse matvarer fra kosten. Under graviditet og amming vil også behovet endre seg, sier farmasøyten.

Og når det gjelder vitamin D, så vil faktisk behovet endre seg etter årstiden, og i vinterhalvåret er dette et vitamin ganske mange kan trenger ekstra påfyll av.

Hvis du lurer på om tilskudd av vitaminer eller mineraler kan være aktuelt for deg, bør du rådføre deg med apotek eller med legen din.

– Legen kan ta blodprøver som vil vise om det er mangler på for eksempel jern eller D-vitamin. Når det er en reell mangel er nivået så lavt at det må behandles, sier farmasøyten.

Kilder:
https://www.fhi.no/nyheter/202…
https://www.helsedirektoratet….

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer