Og Støre, Ingvild Kjerkol og Lubna Jaffery var alle hjertelig til stede både på banen og under lunsjsamlingen etterpå.
– Hallois, sa Støre da han steg ut av representasjonsbilen – og viste umiddelbart at her ønsket man et uformelt og nært møte – om enn også et litt svett besøk.
For det skulle trenes, og like bortenfor ventet Kaaffas spillende materialforvalter Bjørn med KFUM-tøy i rett størrelse til de tre gjestespillerne. Deretter bar det rett ut på treningsfeltet.
Med seg ut på banen fikk de også en beroligende kommentar fra Bjørn, for å begrense frykten for strekk.
Besøket kom i stand etter at Fotballstiftelsen en stund har hatt en dialog om et besøk på dette som nå har vokst til å bli idrettens store samfunnsprosjekt på rusfeltet. Og på Verdensdagen for psykisk helse fant man plass i et tettpakket program til en dag regjeringsmedlemmer så vel som gatelagsspillere viste å sette pris på.
– EN VINN-VINN FOR ALLE
De fant fort tonen på banen, der gatelaget forlengst var i full gang med treningen. For dette var en vanlig gatelagsdag med sosial prat før trening, en god økt og så mat og ny prat etterpå. Og vanene ble det ikke mye endring på – selv om det var et uvanlig besøk.
For det å oppleve gatelagshverdagen på nært hold, er definitivt det viktigste. Det å bygge en god uke, en god hverdag er definitivt også kjernen i gatelagsmodellen.
– Er det ikke paven som sa at av alle uviktige ting er fotball det viktigste. Og jeg mener fotball er veldig viktig, smiler Støre.
– Får du en ut av rus og et kjipt liv, og som kanskje lever på trygdeytelser, og kommer over i noe som gjør at du klarer deg selv, så er det jo vinn-vinn for alle. Aller mest for de som får bedre hverdager, understreker statsministeren og nikker mot sine nye lagkamerater.
Både Støre og Kjerkol har vært på gatelagsbesøk før. Kjerkol så LSKs gatelag spille mot NAV Romerike i fjor, og statsministeren, da som AP-leder, var hos Branns gatelag i 2018.
Varmen og fellesskapet han opplevde der, er det samme.
– Men det har skjedd veldig, veldig mye i Fotballstiftelsen siden den gang. Antall gatelag er doblet og antall gatelagsspillere tredoblet. Og så har mange, mange hundre – 240 bare i 2022 – kommet seg over i lønnet arbeid, skole og arbeidstreningsprosjekter, fortalte Fotballstiftelsens daglige leder Arne Knoph til følget i KFUM Arena.
Men det sterke fellesskapet som preger gatelagene, er altså det samme både i Bergen, Ekeberg og hvor enn det trenes et gatelag.
Vi kaller det #samholdpåekte
GATELAGET SENTRALE I KAAFFA-OPPTUR
Og Fotballstiftelsens gatelagsfellesskap finnes nå i 31 klubber fra hele Norge, av dem alle klubbene i Eliteserien. Til eliteserien er det mye som tyder på at KFUM er på vei – en opptur gatelaget definitivt er delaktige i, både som dugnadsgjeng, verter og heiagjeng på A-lagets kamper.
Men denne tirsdagen var det trening og samtaler – på en ganske normal Kaaffa-dag som stod i sentrum.
– Vi er opptatt av mening, mestring og det å være sjef i egne liv. For mange kan dette bli starten på en sånn reise tilbake til det som gir mening og det å oppleve å være til nytte for andre, sa helseminister Ingvild Kjerkol.
GATELAGSTRENER HENTET TIL REGJERINGSAPPARATET
Og det var et engasjert besøk – som også har en ekte gatelagsmann i staben. Treneren for Branns gatelag da Støre var der i 2018 er nemlig Erlend Hanstveit, og han er nå utnevnt til statssekretær i Lubna Jafferys kultur- og likestillingsdepartement.
Sånn sett kjente de tre gatelagene fra før. Men det var likevel mye nytt å fortelle – som de fantastiske tallene fra den nylig klare rapporten fra Oslo Economics om Gatelagenes samfunnsregnskap.
430 MILLIONER I SAMFUNNSØKONOMISK GEVINST
430 millioner kroner i samfunnsøkonomisk gevinst, der det både ligger store helsegevinster, dugnadsinnsats og økt verdiskapning gjennom arbeid og skole. Men også rene budsjettbesparelser på justisfeltet og på helsesektoren – det siste 55 millioner kroner alene.
– Det er hyggelig at de er til stede og ser at vi er til stede og ser utviklingen. Og så får de jo tenke litt på hvordan de inkluderer dette i politikken, sier Kaaffa-spiller Odd Strand.
Ett eksempel på at bak de store tallene kommer de nære og viktige historiene. Om mennesker som har fått en helt ny hverdag.
– For meg har det vært et trøblete liv, så har dette gitt meg noe glede. For meg er dette halve livet mitt, fortsetter Odd.
Han og hans medspillere satt på bord sammen med de tre ministerne og fortalte godt om hva fotball betyr.
GATELAGSGENSER MED TILBAKE
Før avreise fikk Støre, Kjerkhol og Jaffery – eller Jonas, Ingvild og Lubna som vi i gatelagsfamilien liker å si det – hver sin gatelagsgenser med vårt gode motto Samhold på ekte, en beskrivelse Jørgen fra Brann sa om hva gatelaget er for noe.
Jørgen var også på Brann da Støre besøkte dem i 2018 – og nå har de to også samme genser.
#samholdpåekte