Kronprinsparet besøkte gatelagsjubilantene

BILDET: Kronprins Haakon Magnus og kronprinsesse Mette Marit fant fort tonen sammen med Askers og Stabæks gatelag. Foto: Asker Fotball

Både Askers og Stabæks gatelag runder 10 år i år. Da de to møttes til «jubileumskamp» på Føyka, var det med celebert besøk på sidelinjen. 

Aldri har en gatelagskamp fått et mer staselig besøk. Men da Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit beæret Asker og gatelagets kamp mot Stabæk et besøk, gled det over i en uformell tone som kjente seg hjemme i bygda de selv bor.

Dette er et utrolig fint, bra tilbud til de som enten har eller har hatt en rusutfordring. Her kan de komme i gang med rutiner og rett og slett få livskvalitet gjennom idrett.— Kronprins Haakon om gatelagene

MIMRING OG INTERESSERTE SPØRSMÅL

Kronprinsen har selv spilt fotball i Asker, og kjente seg raskt hjemme på Føyka – der det ble tid til litt mimring fra eget fotballspill på banen som engang var en humpete gressbane med et spesielt tilnavn – før den ble jevn og fin og fikk kunstgress:

– Dette ble da kalt pottitåkeren fordi det ikke var den aller beste kvaliteten på gressmatta. Jeg spilte litt som keeper først og så på midtbanen, men jeg var ikke noe stort talent, sa kronprins Haakon til pressen.

Men det sagt etter at han og Kronprinsessen fulgte interessert med på både imponerende spill og tilsvarende imponerende resultater gatelagsprosjektet har utviklet seg til å bli.

Kronprins Føyka 2.JPG

Asker og Stabæk var lag nummer to og tre i Norge (etter Fredrikstad), begge med ambisjoner om å utgjøre en forskjell i egen kommune for mennesker som sliter med rusutfordringer. Lite visste man da om hva dette kunne bli som nasjonalt prosjekt – i dag med 30 gatelag i hele Norge, blant dem i alle klubbene i Eliteserien.

Saken fortsetter under videoen

Rundt 1200 spillere var med på treninger i 2022. 240 av dem tok steget over i lønnet arbeid, skole og arbeidstrening i løpet av fjoråret. 

Stabæks Aleksander Pavlovic er nylig blitt pappa - og hadde med seg en ekstra supporter på kampen.

Og kronprinsparet spurte ivrig både om modellen, samspillet med de offentlige tjenestene og ikke minst hvordan treningene ble bygget opp og gjennomført. Det siste i engasjert prat i «VIP-brakka» på Føyka, der de kongelige fikk snakke i fred med spillere og ledere.

– Dette er et utrolig fint, bra tilbud til de som enten har eller har hatt en rusutfordring. Her kan de komme i gang med rutiner og rett og slett få livskvalitet gjennom idrett, sa kronprins Haakon til NTB.

SOLID PRESSEOPPBUD

Utenfor stod et tallrikt pressekorps og ventet. De hadde fått sine intervjuer, både med spillere, trenere, Fotballstiftelsen og naturlig nok Kronprinsen og Kronprinsessen.

Solid presseoppbud på en gatelagskamp...

TV2, NRK, VG, Dagbladet, NTB, Se og Hør, Allers, Budstikka var blant de mange som viet den spesielle gatelagskampen oppmerksomhet. Det gir en rekke flotte presseoppslag landet rundt.

– Det er et felt som har vokst seg til å bli et landsdekkende prosjekt. De hjelper folk i en utfordrende livssituasjon og gir dem et sted å høre til, hvor de kan begynne på veien videre med gode rutiner. Ikke minst er det masse, masse livsglede, sa kronprinsesse Mette-Marit etter gatelagskampen i Asker.

TAKKNEMLIGHET OG GRATULASJON

Vi vil på vegne av Fotballstiftelsen, Asker og Stabæk og deres gatelag takke Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit for at de tok seg tid til dette besøket og den interesse de viste for gatelagene. Det betyr mye for ikke bare de to lagene som var i aksjon, men for hele Gatelagsfamilien. 

Og så vil Fotballstiftelsen igjen gratulere Asker og Stabæk med tiårsjubileet de begge runder med sine gatelag i år. Asker har hatt en feiring også tidligere, Stabæk skal ha en markering til i høst.

Stabæk med jubileumskake

Av Arne Knoph

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer