Laks Ponzu

Laksen en fantastisk råvare som vi i Norge like gjerne nyter rå, kokt, stekt og røket. Her kan du se an av våre aller nyeste oppskrifter – Laks Ponzu.

Laks er en av våre mest verdsatte matfisker og er i dag utbredt ved norske middagsbord. Bare med enkel soyasaus eller en ponzusaus kan laksen allerede være klar til servering.

Kjøttet på laksen er rikt på fettsyrene Omega-3, og svært anvendelig. Her i Norge er det blitt nesten like vanlig å nyte laksen rå, kokt, stekt eller røket.

Laksen har mye av æren for samspillet mellom norsk og asiatisk mattradisjon. Fra slutten av 80-tallet skulle det i midlertid ta ti år før Norges Sjømatråd klarte å overbevise japanske sushikokker om at laks er ypperlig til sushi. Derfor har vi hentet frem en oppskrift med våre kjære laks med en deilig ponzusaus ved siden.

Laks:

4 porsjoner laks

2 ss salt

1 ss sukker

Ponzusaus:

2 dl kikkoman soyasaus (gjerne glutenfri)

½ dl sitronsaft

½ dl vann

1 ss srirachasaus

1 knivspiss salt

2 ss sukker

3-4 dråper trøffelolje (kan sløyfes)

½ ss sesamolje

1 ts maizena

Garnityr

3-4 ss vårløk i ringer

1 boks karse

1 pk ruccula

1 ss olivenolje

2-3 dråper sitronsaft

1 knivspiss salt

Tilberedning

  1. Legg fisken på brett og sukre og salte laksen. Ha på plast og la den stå to timer på kjøl. Ta ut fisken og skyll av og sukker under rennende kaldt vann. Tørk godt av med kjøkkenpapir.

Valgfri: Brenn av alle kanter med en skibrenner og skjær i tynne pene skiver.

  1. Kok opp alle ingredienser til ponzusausen. Jevn med maizena utrørt i litt kaldt vann. La sausen koke noen minutter og avkjøl. Ha på flaske.
  2. Vask og rens vårløken. Snitt i pene ringer. Klipp karsen og vask ruccolasalaten. Bland forsiktig og mariner lett med olivenolje, sitronsaft og salt rett før servering.
  3. Anrett pene skiver av laks i taksteinmønster. Hell over ponzusaus og ha på marinert salat.

Oppskriften er utarbeidet av vår Menu Manager Vest, Andre Karoliussen.