Lokalsamfunnet slår ring rundt Liban: – Gir ingen mening!

Guttene på fotballaget viste sin støtte til kompisen Noordin og hans far Liban på Åsebøen Stadion i Kopervik på lørdag. Det planleggers også en større demonstrasjon til støtte for familien. Foto: Knut Netland.

Etter at NOAS delte historien til Liban, har den blitt plukket opp av samtlige medier og skapt stort engasjement i lokalsamfunnet i Haugesund.

– Vi fikk fullstendig sjokk da vi leste saken. Vi ante ingenting, sier Ingrid Sofie Rundhaug til Haugesunds Avis.

Hun er mor til en på samme fotballag som eldstesønnen til Liban, og er en av mange som ble svært overrasket da hun leste at firebarnsfaren fra Karmøy kan bli kastet ut av landet.

– Vi har hatt sønnen hans masse hjemme hos oss, og prater alltid med Liban på fotballtreninger. Han er en utrolig fin fyr som alltid følger opp barna sine.

Liban har vært i Norge i 20 år, men i motsetning til kona og hans fire barn, får han ikke opphold og venter på å bli sendt ut av Norge. Dersom det skjer, står mor igjen alene med fire barn under 13 år.

– Livet blir ekstremt vanskelig uten ham. Ettersom jeg jobber og studerer, er det han som leverer og henter barna på skolen og trening, og passer på dem mesteparten av dagen. Han er en far som alltid er der for dem og de svært knyttet til faren sin. Jeg vet ikke hvordan det skal gå uten han, sier kona Batula Jarsso til NOAS.

Liban og eldstesønnen Noordin på fotballtrening i Kopervik.

– Skjærer i hjertet til hele lokalsamfunnet

Rundberg delte nyhetsartikkelen med de andre foreldrene på fotballaget like etter den ble publisert i Haugesunds Avis på torsdag.

– Vi kan ikke bare sitte å se på at dette skjer. Så vi følte vi måtte iverksette noe kjapt, sier hun.

Hun forteller at saken skjærer i hjertet til hele lokalsamfunnet.

– Det er utrolig at vi har et sånn lovverk. Jeg kjenner jeg blir veldig, veldig lei meg, sier hun til Haugesunds Avis.

Flere hundre i støttegruppe på én dag

Sammen med to andre mødre har Rundhaug vært pådriver for å spre og sette fokus på saken.

De har blant annet opprettet et opprop og en egen Facebook-støttegruppe, som allerede har fått flere hundre følgere. I tillegg har de sendt en haug med eposter til mennesker de tror kan bidra til å få vedtaket omgjort.

– Hele Rogalands-benken på Stortinget, justiskomiteen, Karmøy-ordfører Jarle Nilsen (Ap) og Høyre-politiker Aase Simonsen som nå er vara på Stortinget og sitter i fylket, ramser hun opp.

Kompisene til eldstesønnen har også mobilisert. De har spredt budskapet i sosiale medier, noe som førte til at en populær Tiktok’er med mange tusen følgere kommenterte saken og la ut en egen video.

Lørdag formiddag arrangerte fotballaget en markering på Åsebøen Stadion i Kopervik. Det planlegges også en større demonstrasjon til støtte for familien.

– Regjeringen er i kollasjon med folk flest

Generalsekretær Pål Nesse i NOAS tror regjeringen er i kollasjon med allmennhetens rettsoppfatning.

– Det store engasjementet for Libans sak, viser nok en gang at familier ikke behandles i samsvar med hva folk flest synes er rett og rimelig.

I støttegruppen på Facebook beskrives urimeligheten:

– Vi frykter alt stopper opp, og familien blir avhengig av sosiale stønader om far blir sendt ut. I tillegg står barna i fare for å bli traumatisert – samt kanskje aldri få se pappaen sin igjen. Hva er meningen med det – når vi i stedet kunne fått en velfungerende familie som forsørger seg selv og oppdrar fire barn som alle klarer seg veldig bra?

Forstå det den som kan.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer