Gir mestringsfølelse til ungdom

Mekkeklubben har blitt en viktig samlingsplass for ungdommer i Valdres.

Garasjin er en mekkeklubb for ungdom med interesse for motor og mekanikk, drevet av organisasjonen Valdres Gatebil.

– Det er slettes ikke alle som sparker fotball, går langrenn, driver med skyting og friidrett. Her i Valdres, som mange andre bygdesamfunn, står motorkulturen sterkt. Fra første dag har klubben vært godt besøkt, og det skinner virkelig igjennom at tilbudet var etterspurt, forteller Lars Isachsen Jemterud i Valdres Gatebil og Garasjin mekkeverkstad for ungdom.

Tilbudet er helt gratis, og Jemterud kan fortelle at de huser opp til 70 barn og unge i uken.

­– Her jobber ungdommene med sine egne prosjekter, eller blir med på våre felles prosjekter som enheten finansierer. Vi har fokus på ungdom, men alle er velkomne innom, og nettopp denne kombinasjonen mellom ungdom og voksne synes vi fungerer veldig bra.

anonym

Psykisk helse

Fritidsklubben er ikke bare et sted der unge gutter og jenter kan komme for å mekke. Klubben skal også være et fristed. Her er det lov å snakke om de vanskelige tingene – og dét blir lettere når aktiviteten står i fokus, mener Jemterud.

– Vi gir ungdommer som faller utenfor de allerede etablerte fritidstilbudene et sted å være, et sted og lære og et sted å vokse på, sier han og legger til:

– Alle skal ha lyst til å være her, men da må man se hverandre, og løftet blikket.

Valdres Gatebil og Garasjin jobber aktivt mot utenforskap, blant annet gjennom et godt samarbeid med politiet.

– Vi har en relasjon med ungdom som offentlige myndigheter ikke oppnår, men som er avgjørende i arbeidet med å gi ungdom tilhørighet, forteller Jemterud.

Garasjin jobber også med holdningsskaping, og har blant annet Politiet, Statens Vegvesen og Trygg Trafikk som samarbeidspartnere. ­

– Målet er å bygge broer mellom etatene og ungdommen, og dyrke fram respekt og gode holdninger i trafikken, forteller Jemterud og fortsetter:

– Dette er arbeidet som også sparer samfunnet for store omkostninger knyttet til ulykker, fysisk og psykisk uhelse og andre negative følger hos dem som faller utenfor.

anonym

Støtte fra Kraftriket

Samlingsplasser for unge i Valdres er det ikke for mange av. Derfor er det viktig å ha et tilbud som Garasjin, som hver uke samler ungdommer fra store deler av Valdres for å mekke. Kraftriket ønsket å gi en ekstra påskjønnelse for arbeidet de gjør, og deler ut 10.000 kroner til Valdres Gatebil, som står bak Garasjin.

– De frivillige bak Garasjin gjør en enorm jobb for å gi de som ikke har interesse for «vanlige» fritidsaktivitetene, som ski og fotball, et tilbud. De har et stort fokus på psykisk helse, og de har gjort flere ulike aktiviteter for at flere skal kunne tørre å snakke om det som er vanskelig. Det er viktig, og gjør dem til en svært verdig vinner av Kraftriket-fondet, sier Nina Stensæter i Kraftriket.

Pengegaven fra Kraftriket gir Garasjin større handlingsrom og mulighet for mer aktivitet – spesielt i en periode med høye strømpriser og økende rente.

– Den økonomiske situasjonen den siste tiden har gitt oss mindre handlingsrom. Enhver pengegave, som ikke er øremerket en ren aktivitet eller et gitt produkt, er gull verdt for oss i disse dager. Vi er utrolig takknemlig, sier Jemterud med et stort smil.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer