Afghanske kvinner bør få utdanning i Norge

Afghanske kvinners rettigheter har blitt kraftig innskrenket etter Taliban overtok makten i landet. Foto: Lizette Potgieter

NOAS støtter forslaget om at afghanske kvinner får utdanning i Norge.

God løsning for å sikre utdanning

Afghanske kvinner har fått sterkt reduserte rettigheter under Talibans styre. Taliban har blant annet innført krav om at kvinner må dekke til ansiktet i det offentlige rom, begrenset jenters tilgang til grunnskoleutdanning, og nekter kvinner høyere utdanning. Kvinner, som kanskje er i helt siste fase av universitetsutdannelsen, får fremtidsplanene ødelagt.

Norge bør ta aktive grep for å sikre afghanske kvinner tilgang til utdanning.

Ayesha Wolasmal, hjelpearbeider med lang erfaring fra Afghanistan, foreslår at Norge gir afghanske kvinner mulighet til å fullføre utdanning her.

NOAS mener det er et konkret og godt forslag, som er i tråd med Norges internasjonale satsning på utdanning.

Bør ikke regnes som kvoteflyktninger

Kvinnene bør komme hit som studenter, og ikke regnes med i kvoten for overføringsflyktninger. Formålet er utdanning.

Overføringsflyktninger/kvoteflyktninger er personer som oppholder seg utenfor hjemlandet, og vanligvis er registrert som flyktninger hos FNs høykommissær for flyktninger. De kan verken returnere til hjemlandet eller bli integrert i landet de oppholder seg i.

Da Norge evakuerte afghanere etter Talibans maktovertakelse og ved overføring av asylsøkere fra overbelastede land sør i Europa, ble antall kvoteflyktninger redusert tilsvarende. Norge har også i 2023 kuttet det totale antallet kvoteflyktninger fra 3000 til 2000. Dette er en uthuling av kvotesystemet, og i strid med FNs anbefalinger.

I en situasjon med stengte grenser og en svært streng innvandringspolitikk, er kvoteflyktningordningen en av få mulige, lovlige og trygge veier for flyktninger til Europa og Norge.

Afghanske kvinner som kommer til Norge med utdanning som formål, bør får oppholdstillatelse som studenter og ikke oppta kvoteflyktningplasser.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer