Inspirerende samtale med Nima Shahinian

Nima inspirerte og engasjerte de fremmøtte på første temamøte etter pandemien. Han fortalte sin historie fra hvordan han kom til Norge som flyktning, ble med i Forsvaret og tjenestegjorde blant annet i Afghanistan før han nå ligger an til å bli Norges første astronaut. Samtalen med Nima var et samarbeid med Forsvarets Forum og ble ledet av nyhetsredaktør Andrea Rognstrand.

Da Nima kom til Norge i 1987 som flyktning kunne han ikke sett for seg å være der han er i dag. Han slet på skolen, måtte lære seg et helt nytt språk, og vokse opp et sted hvor det ikke var mange andre med samme hudfarge som han selv.

I andreåret på videregående skole droppet han ut og beskrev selv hvordan han «kastet bort» 2 år på ingenting før han ble tatt inn til førstegangstjeneste. Med alle planer om å dimittere så fort det lot seg gjøre, skjønte han straks at moren hans hadde snakket med Forsvaret for å forhindre at han dimmet. Når han ikke kom seg ut av tjenesten, snudde han innstillingen sin og kastet seg like godt inn i Marinejegeropptaket og ble etterhvert værende i Forsvaret i nesten 10 år.

Han tjenestegjorde flere kontigenter i Afhganistan og fortalte om det han både lærte og så som tolk.

Etter Forsvaret gjorde han ferdig videregående skole, og endte opp med en mastergrad i industriell design. Han har vunnet priser for sine design og solgt flere patenter. Alle som kom og hørte på fikk møte en person som har jobbet seg hardt gjennom mye motgang og klart å snu sin egen innstilling og motivasjon mer enn de fleste.

Foreløpig siste kapittel i Nimas inspirerende historie er at han også har klart å bli tatt opp og bestått store deler av treningen for å bli astronaut. Nima ligger derfor godt an til å bli den første norske astronauten noensinne!

Møtet med Nima var spesielt for oss alle sammen og det var virkelig inspirerende å høre hvordan man kan snu sin egen situasjon og jobbe seg til astronomiske høyder!