Slik hjelper Lions i Ukraina-krisen

Krisen i Ukraina forverres fra dag til dag, og Europa står foran store utfordringer som kan bli langvarige. Samtidig opplever vi en bølge av positiv solidaritet og gavmildhet.

Lions Norge har per 16. mars 2022 samlet inn 1.637.000 kroner. I tillegg ble det raskt bevilget 300.000 fra katastrofefondet, så nå er vi oppe i 1.937.000 kroner totalt.

Internasjonal samordning

Lions i mange lang organiserer nå innsamlinger til Ukraina. Alle midler som innbetales til Lions Norges katastrofefond blir videreformidlet til LCIF, vårt internasjonale hjelpefond. Disse midlene vil gå uavkortet til formålet.

For å sikre at riktig hjelp kommer frem til riktig sted, har Lions International organisert en egen internasjonal komite for å koordinere innsatsen, ledet av Paul Steel ved hovedkontoret i Oak Brook, USA. Gruppen har i oppgave å sikre informasjon ut og koordinere aktiviteter.

Det er mange prosjekter på gang i Tyskland, Nederland, Polen, Romania, Østerrike, Sveits med videre – og store donasjoner og innsamlingsaksjoner, i tillegg også en egen «task-force» med internasjonale direktører fra Danmark, Sverige, Frankrike, Italia med flere.

Nødhjelp og langsiktighet

Lions International oppfordrer sterkt medlemmer og klubber til å la all hjelp gå via LCIF, og ikke til andre humanitære organisasjoner. Man ser dessverre at private, velmente initiativ ikke alltid fører frem.

LCIF har to perspektiv på hvordan Lions skal bidra til den humanitære krisen – øyeblikkelig nødhjelp gjennom anskaffelse og distribusjon av mat, vann medisiner med mer,  og en langtidsplan for gjenoppbygging. Dette har LCIF god eraring med fra andre katastrofer, slik som ved jordskjelvene i Japan og Haiti.

Søk til lokale tiltak

Det er opprettet et eget grant på USD 15.000 som er mulig å søke på for land som har mottatt mer enn 100 ukrainske flyktninger. Disse tilskuddene har en rask behandlings- og utbetalingstid og man kan søke flere ganger. Her kan også Norge søke til hjelpetiltak for flyktninger som kommer hit.

Polen, Ungarn, Romania og Østerrike har allerede søkt og mottatt støtte. Det er delt ut 9 flyktning-grants, på tilsammen USD 239.000 – dette endrer seg fortløpende

Det pågår innsamlingsaksjoner i mange europeiske land, noen har direkte kontakt med Lions i berørte områder, andre sender pengene via LCIF.

Det er muligheter for å søke grants på nasjonalt nivå (multippeldistriktet) på opptil USD 1000.000 (1 million norske kroner).

I krig er kvinner, barn og eldre spesielt sårbare. Programmene til LCIF vil forsterke innsatsen mot menneskehandel, og Lions vil fortsette å være involvert i trygg transport av flyktninger.

Ressurser

For fortløpende informasjon om det som gjøres, og bilder om bistand som blir gitt, se LCIF sin egen side om Ukraina, denne vil bli oppdatert daglig. Bildene kan brukes i sosiale medier. Det er bilder som tar hensyn til ofre og fokuserer på service som vi gir: 

 Slik gir du

  • VIPPS: #617792
  • Bankkonto: 9001 23 04381 (For Lionsklubber – husk din klubbs KID-nummer ved innbetaling).

Av Vibeke Katrine Aasland 

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer