Kjemper for inkluderende utdanning

Mohd Ali Vuaa, talsperson og fasilitator for inkluderende utdanning, er fra landsbyen Paje på Unguja, den største øya i den tanzanianske øygruppa Zanzibar. Foto: NAD Zanzibar

På Tanzanias Zanzibar vokser en bevegelse for inkluderende utdanning sakte frem, der barn med ulike funksjonsnedsettelser får blomstre i et tilpasset og støttende læringsmiljø.

— Inkluderende utdanning på Zanzibar utvikler seg, men sakte. Barn med funksjonsnedsettelser fortjener også muligheten til å blomstre og leve et meningsfylt liv, både under og etter skoletiden, sier Mohd Ali Vuaa, som selv er blind.

Som fasilitator og talsperson for inkluderende utdanning, hjelper 26 år gamle Mohd samfunn med å finne måter å utnytte lokale ressurser for å fjerne hindringer. Mohds kamp er personlig, dypt forankret i hans egne livserfaringer og oppvekst, og han ble tidlig vitne til de harde realitetene mennesker med funksjonsnedsettelser møter.

En barndom preget av barrierer

Barn med funksjonsnedsettelser møter mange utfordringer i utdanningen, forteller Mohd. På førskolen mangler det ressurser og materiell, og i grunnskolen blir inkluderende strategier ofte ikke fulgt opp. Mange fullfører heller ikke videregående på grunn av barrierer.


— De største utfordringene er begrensede ressurser, behovet for tilpassede planer og styrket engasjement fra lærerne, forklarer Mohd.

Gjennom prosjektet han er en del av, hjelper Mohd lokalsamfunn med å utnytte egne ressurser for å fjerne hindringer. Programmet støtter personer med ulike funksjonsnedsettelser, inkludert blinde, hørselshemmede og personer med fysiske funksjonsnedsettelser. Selv er han medlem av Zanzibars blindeforbund (ZANAB) og en av de heldige som har fått mulighet til å ta høyere utdanning.

— Ved å bruke kunnskapen jeg har fått, kan jeg gi tilbake til samfunnet som en takk for støtten jeg
selv har mottatt, forteller Mohd.

Mohd snakker til en kvinne som noterer flittig i notatblokken sin. Kvinnen har på seg en blomstret hijab.
Mohd bruker sine egne erfaringer i sitt arbeid for formidle hva som må til for å fjerne barrierene mennesker med funksjonsnedsettelser møter. Foto: NAD Zanzibar

Mohd understreker at bærekraftig utvikling krever samarbeid: — Regjeringen må være aktiv i arbeidet, og det er viktig å involvere privat sektor for å støtte de som allerede har den nødvendige kunnskapen og erfaringen, forteller han.

Veien til en mer inkluderende utdanning er lang og utfordrende, men med støtte fra Atlas-alliansen gjør skoler fremgang med tilpasning av infrastruktur og undervisning. Godt hjulpet av ildsjeler som Mohd. Hans erfaring og drivkraft viser at en bedre fremtid er mulig, der alle barn, uavhengig av funksjonsnedsettelse, får den utdanningen de har rett på.

Vil du støtte arbeidet til Atlas-alliansen med å sikre at barn med funksjonsnedsettelser i land som Tanzania får gå på skole? Les mer om hvordan du kan engasjere deg i årets TV-aksjon her.

Les mer om Atlas-alliansens arbeid på Zanzibar på Norges Handikapforbunds nettsider. Norges Handikapforbund er en del av Atlas-alliansen og var med på å stifte Atlas-alliansen i 1981.