Brystkreftforeningen Molde og omegn er forskrekket over at brystkreftpasienter kan miste kirurgitilbud og kontroller i Ålesund. Hos Brystkreftforeningen Kristiansund er fortvilelsen like stor.
– Det er forferdelig trist, sier Rigmor Outzen og Ragnhild Margrethe Tande til Romsdals Budstikke.
De er leder og nestleder i Brystkreftforeningen Molde og omegn og har engasjert seg etter at det ble kjent at samtlige brystkirurger ved Ålesund sykehus slutter.
– Vi skal protestere så godt vi kan, og prøve å ta det vidare, sier de til avisa.
Mandag 9. septemer leverte Møre og Romsdals eneste overlege i endokrinkirurgi sin oppsigelse. Det kan få følger for det lokale tilbudet om brystkreftoperasjoner, skriver avisa Tidens krav.
Bekymring i Kristiansund
Hvis tilbudet om endokrinkirurgi blir borte, får det store konsekvenser for brystkreftpasienter i hele fylket. Lederen i Brystkreftforeningen Kristiansund og omegn, Mariann Løvik, sendte en e-post til Tidens krav, der hun beskrev den fortvilte situasjonen.
– Som leder i Brystkreftforeningen Kristiansund og omegn er det med stor bekymring vi som pasientgruppe og pasienter ser at spesialister for vår gruppe velger å si opp sine jobber og velger å gå over som fastleger/ kommunelege. Vi kan jo ikke si annet enn at det er en varslet katastrofe som nå treffer oss, skriver Mariann Løvik i e-posten til Tidens krav.
Katastrofe for brystkreftpasienter
Til Tidens Krav beskriver Løvik situasjonen i fylket som «en katastrofe» for pasientgruppen.
– Når en får en diagnose som brystkreft eller får en mistanke om at det er det en har, skal det være et apparat som står klart til å ta imot deg og starte løpet umiddelbart. Det å få en kreftdiagnose er i seg selv en traumatisk opplvelse for den som står i det. Det å ha et effektivt profesjonelt apparat som står klart når en har behov for det, er alfa omega. At vi må mister alle våre spesialister og er avhengig av å leie inn/sende bort pasienter for å få den nødvendige behandlingen en har behov for, blir en ekstra belastning oppi det hele. Dette er ikke et løp du ønsker å gå alene, understreker lokalforeningslederen til avisa.
Videre påpeker Løvik at det langt fra er optimalt å i verste fall bli sendt langt hjemmefra for behandling.
– Det er heller ikke et løp du er ferdig med etter endt operasjon. Du har år med behandling og kontroller foran deg. For oss som pasienter blir dette en belastning og påminnelse om at har du vært så uheldig å få denne diagnosen, har du et livslangt løp hvor faren for tilbakefall alltid er tilstede – som for mange av oss er en stor psykisk belastning, sier hun til Tidens Krav.
Kan bli fraktet til Trondheim for å få hjelp
I fredagens lederartikkel i avisa Møre-Nytt, skriver redaktør Tormod Utne at nå kan brystkreftpasienter bli fraktet til Trondheim for å få hjelp, blant annet fordi flere kirurger har sagt opp i Ålesund. Han understreker at den viktigste kapitalen er menneskene; et stetoskop eller en firmabil kan erstattes.
– Det finst verre ting enn raude tal og mål som ikkje vert nådd. Det verste er når dei flinke folka forsvinn, skriver han i lederen.
Av Solveig Brekke Weltzien