Strømmarkedet i 2023: – Kan gå mot lavere strømpriser denne våren

I Sør-Norge forventer man at prisene vil synke noe våren 2023. Men strømmarkedet vil fortsatt bære preg av den anstrengte situasjonen i Europa, forteller kraftforvalter Oddvar Steinhaug.

I 2022 hadde vi rekordhøye strømpriser flere steder i landet. Så hva kan vi vente oss for 2023?

I februar har det vært varmere i været enn hva som er normalt, både Norge og i Sverige. Temperaturen i Norge lå på 2,4 grader over normalen. I tillegg har man registrert økende nedbør – 136 % av hva som er normalt for årstiden, forteller kraftforvalter i Kraftriket, Oddvar Steinhaug.

– Spotprisen for februar ble noe lavere enn i januar – for alle fem prisområder i Norge, forteller han.

strømmarkedet 2023

PÅVIRKER PRISEN: – Temperaturer påvirker både strømforbruket vårt og hvordan snøsmeltingen forløper, forteller kraftforvalter Oddvar Steinhaug.

Store variasjoner mellom landsdelene

I februar har man sett store prisvariasjoner mellom de ulike landsdelene. Årsaken er sammensatt, men i hovedsak dreier det seg om begrensninger på linjekapasiteten mellom sør og nord – både i Norge og Sverige. Dette fører til at produksjonen i nord blir «innestengt» og at Nord-Norge dermed får sin egen prisdannelse.

– Dette uavhengig av prisene i sør, som er svært påvirket av prisen på kontinentet. Dette på grunn av relativt god kabelkapasitet til utlandet. Prisene i nord blir også sterkt påvirket av hvorvidt det er mye eller lite vindkraftproduksjon i området, forteller Steinhaug.

anonym

Kraftforvalter i Kraftriket, Oddvar Steinhaug

Gassprisene påvirker prisene i sør

Strømprisene i Sør-Norge blir påvirket av prisen i Tyskland – som igjen er sterkt påvirket av gassprisen. Lagersituasjonen for gass er betydelig bedre enn det den var på samme tid i fjor.

– Gassforbruket denne vinteren er redusert med 15 %, noe som er i henhold til EUs mål. Det er også forventet at lagerbeholdningen havner over EUs målsetninger denne våren. Dette er positivt for den tyske prisen, som igjen er med på å sette et slags tak for strømprisene i Sør-Norge, forklarer Steinhaug.

– Kan gå mot lavere strømpriser

I tiden som kommer er det forventet at prisene kommer til å synke noe utover våren. Men prisene vil fortsatt preges av den anstrengte situasjonen i Europa. Dette medfører at vi ikke vil komme ned på det samme prisnivået som vi var vant til før energikrisen brøt ut.

– Det kan gå mot lavere strømpriser denne våren, men hvor lenge prisene vil holde seg oppe før de faller, er avhengig av værsituasjonen utover våren, sier Steinhaug, og forklarer:

– Temperaturer påvirker både strømforbruket vårt og hvordan snøsmeltingen forløper. Dette er viktige faktorer å være klar over i forhold til prisutviklingen både i nord og sør. I tillegg avhenger prisene av hvor mye vind vi vil få i tiden som kommer.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer