Lions ungdomsutveksling i inn- og utland

Siden 1961 har tusener av unge mennesker hvert år deltatt i Lions’ internasjonale leir- og ungdomsutvekslingsprogram. Alle leirene drives av frivillige i Lions.

Lions har i dag leire hvor ungdom med eller uten fysisk funksjonsnedsettelse kan delta. Her møter de nye venner, får se, oppleve og gjort erfaringer de vil ha med seg livet ut. Det arrangeres rundt 150 leire i over 40 land, inkludert Norge, og leirene har litt forskjellig innhold.

Programmet for leirene  inneholder sosiale, kulturelle og sportslige aktiviteter. Formålet med leireprogrammet er å skape og fostre en god ånd av internasjonal forståelse blant medmennesker, samt knytte fremtidige vennskap og nettverk blant ungdom.

Lions Norge sender norsk ungdom på leiropphold til mange ulike land, også Norge. For norske leire er leiroppholdet på to uker, noen med vertsfamilieopphold. I Europa har leirene vanligvis en varighet på inntil tre uker. To uker på leir kombinert med vertsfamilieopphold på en uke før eller etter leiren. For leire utenfor Europa er oppholdet som regel på fire-fem uker.           

Lions Clubs Internationals leir- og ungdomsutvekslingsprogram foregår stort sett i tidsrommet mellom 20. juni og 15. august, men vi har også leire i vinterhalvåret.

Det offisielle leirspråket er engelsk. De franske leirene har fransk som leirspråk, men de har også engelsk på noen av sine leirer. Aldersgrensen er stort sett 18-22 år, men noen land har en nedre grense på 15 år og øvre på 23 år. Det er vanligvis 25-30 deltagere på leirene.                          

De ungdommene som reiser i Lions’ leir- og ungdomsutvekslingsprogram må akseptere og forstå fullt ut at de er kommet til annet land med andre normer, kultur, livssyn og livsformer. Det forutsettes og forventes at studentene har en stor grad av modenhet for å kunne håndtere utfordringer man kan oppleve ved å bo hos én eller flere forskjellige vertsfamilier i et land langt hjemmefra. En erfaring hvor vertsfamilien for eksempel snakker dårlig engelsk må kunne håndtere på en positiv måte. Lions International Youth Camp and Exchange program har avtaler og regler som skal følges. I tillegg skal ungdommene rette seg etter det enkelte lands normer for skikk og bruk i forhold til sømmelig oppførsel.

NB! Lions Clubs International har ufravikelige og strenge regler i forhold til rusmidler. Lions Clubs International har nulltoleranse overfor rusmisbruk. Organisasjonens holdning til narkotika og alkohol kan ikke misforstås, og studenter som ikke retter seg etter arrangørens forbud, må forvente å måtte avslutte oppholdet umiddelbart, og reise hjem på egen bekostning.

For å delta i Lions internasjonale ungdomsutvekslingsprogram, ta kontakt med en Lionsklubb der du bor, eller leir- og utvekslingsansvarlig for Lions Norge (se kontaktinfo nederst).

Hva koster det å delta?

Utgifter til utstyr og leiravgift er ikke medregnet, kun reisen. Prisene er fra 2022 og omtrentlige.

UtvekslingslandPriser (NOK)
Australia25 000
Belgia4 000
Kroatia4 000
Danmark3 000
Irland5 000
Frankrike7 000
Island4 500
Israel7 000
Italia6 000
Japan15 000
Litauen7 000
Malaysia14 000
Nederland3 000
Tyskland5 000
Portugal6 000
Slovenia6 000
Sveits8 000
Tyrkia7 000
Ungarn6 000
USA20 000
USA, Hawaii30 000
Østerrike5 000
Østerrike SoM5 000

Oversikt over leire i hele verden finner du på denne siden (bllir mer oppdatert utover høsten 2022): https://www.lionsclubs.org/en/start-our-approach/youth/youth-camps-and-exchange. Klikk på «View International Directory» så laster du ned en Excelfil.

Norske leire: https://www.lions.no/youthcamp

Kontakt

Ansvarlig for Lions leir- og utvekslingsprogram, MD-YCEC: Stefan Trygve Soos, Telefon: +47 900 54 623, E-post: [email protected]

YEPC-Europe Marielle Fauerskov Soos, Telefon: +47 958 96 997 E-post: [email protected]

Ungdomsutveksling inn- og utland 2023.pdf

Av Vibeke Katrine Aasland

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer