Solceller på taket: I fremtiden vil Demas tjene penger på dyr strøm

Når de høye strømprisene skaper trøbbel for bedriften din, er Demas litt nærmere å gjøre strøm-krisen til et pluss i regnskapene.

Demas er en landsdekkende produsent og leverandør av lavspente tavleprodukter til elektrobransjen. På fabrikken på Eggemoen rett nord for Hønefoss, oppdaget man i vinter at de stadig høyere strømprisene skapte uro i regnskapene. En henvendelse om å utnytte det store fabrikk-taket til solceller, passet også godt inn i selskapets miljø-profil. Og i juni hadde de lokale elektrikerne i M. Carlsen & Sønn gjort jobben med å montere.

– Allerede da vi bestemte oss, så vi at dette både økonomisk og miljømessig var en bra avgjørelse. Siden den gang har strømprisene nærmest eksplodert, og vi ser at det rett og slett har vært en fantastisk investering. Vi håper som alle andre at prisene går ned, men dette gjør selvsagt at vi har en bekymring mindre, sier Rakel Jensen, administrativ leder ved Demas – og forteller at man allerede ser på mulighetene for å utnytte enda mer av taket. – Det eneste vi vet er at leveringstiden nå, er mye lengre enn det den var. Så vår oppfordring er egentlig at folk bør sjekke ut mulighetene, sier Jensen.

Nedbetalingen skjer gjennom en pluss-avtale med Kraftriket. Den innebærer at selskapet kjøper strømmen som blir til overs på anlegget. Spotprisene i Sør-Norge er for tiden unormalt høye og gitt at dette varer, vil nedbetalingstiden på selve investeringen bli mye kortere enn kun for kort tid siden.

Hos Demas dekker 180 store solcellemoduler 400 kvadratmeter flatt tak. Tommy Solvang hos den lokale leverandøren M. Carlsen & Sønn på Jevnaker beregnet retning og vinkler, i tillegg til kartdata og historiske meteorologiske data, for at anlegget skal få størst mulig effekt. Og selv dager uten sol, produseres godt med strøm. – En dag uten steikende sol, klarer anlegget å produsere mellom 50 og 60 kWp ((Peak). Det innebærer at vi er selvforsynte og vel så det gjennom hele den lyse årstiden, forteller avdelingsleder ved Demas på Eggemoen, Geir Nilsen. Bonusen er at en grønn bedrift, blir enda grønnere.

– Den verdien er for oss egentlig like stor som det økonomiske. Denne sommeren har vist oss alvoret av klimakrisen. Vårt hovedkontor og andre fabrikk ligger i Brøstadbotn i nord. Her er strømprisene enn så lenge på et annet nivå, og foreløpig jobber vi med noen andre ENØK-tiltak. Men på sikt tror vi at også dette anlegget vil kunne drives av solceller. På sommeren kan vi jo produsere strøm døgnet rundt, sier Karlsen.

Tom Larnøy er bedriftsrådgiver hos Kraftriket. Han forteller om svært stor interesse rundt solceller om dagen. – En utfordring er leveringstiden på utstyr og kapasiteten hos installatørene. Og i takt med at strømprisene fortsatt er høye, blir ikke responsen noe mindre. Derfor bør bedrifter med mulighet, sjekke dette ut, sier Larnøy, som kan tilby svært gode betingelser på gjenkjøp av overskuddsproduksjonen.

Tom Larnøy, bedriftsrådgiver i Kraftriket

– Det kan høres spesielt ut at en aktør som selger strøm, ønsker at folk skal lage sin egen. Men vi i Kraftriket er helt sikre på at dette er fremtiden. Og med den store elektrifiseringen av samfunnet trenger vi å produsere så mye grønn energi som mulig. Dette er noe både vi og de lokale produsentene vil tjene på, avslutter Larnøy.

Lurer du på noe? Kontakt en av våre bedriftsrådgivere – du finner kontaktinformasjon her.

Kontakt oss

Tom Larnøy
Tom Larnøy
Salgsansvarlig bedrift
+47 926 97 234
tom.larnoy@kraftriket.no

jørn kraftriket
Jørn K. Braathen

Salgssjef næringskunder
+47 908 94 121
jorn.braathen@kraftriket.no