Ingen ansettelser uten driftstilskudd

Regjeringen har gitt tilskudd til både utredning og oppstart av Musikeralliansen, men uten driftstilskudd må ansettelser av frilansmusikere avvente.

– Det er svært skuffende at regjeringen ikke gir tilskudd til Musikeralliansen i revidert nasjonalbudsjett. Vi håper SV som budsjettpartner tar ansvar her, og sikrer reell mulighet for å ansette frilansmusikere, sier forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian.

I fjor høst ble Musikeralliansen AS stiftet etter å ha fått 3 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett. Styret er valgt, og daglig leder ansatt. I statsbudsjettet for 2022 ble det gitt 1 million kroner til utredning om opprettelse av Musikeralliansen.

Rian håper på at første kull med frilansmusikere blir ansatt i Musikeralliansen i løpet av 2024, forutsatt tilskudd i revidert nasjonalbudsjett og/eller i statsbudsjettet.

– Vi merker at forventningene til Musikeralliansen øker dag for dag. Vi står klare. Nå må regjeringen ta frilansmusikere på alvor. Myndighetene kan ikke bare gi tilskudd til oppstart, uten å følge opp med driftsmidler. Frilansmusikere og musikkfeltet fortjener det.

Nå må regjeringen ta frilansmusikere på alvor.

Et kulturpolitisk viktig tiltak

Hans Ole Rian peker på at Musikeralliansen er en kostnadseffektiv ordning som gir frilansere en sikrere økonomisk og sosial situasjon, samt et kurs- og kompetansetilbud som kommer hele kulturfeltet til gode. Musikeralliansen er et kulturpolitisk viktig tiltak med synergier for frilansere, arbeidsgivere, musikkfeltet og samfunnet.

Søsterorganisasjonen Musikkalliansen i Sverige er blitt Sveriges største arbeidsgiver for musikere og en stor suksess. I Norge finnes allerede SKUDA for frilansutøvende dansere og skuespillere.

I Stortingets behandling av kunstnermeldingen «Kunstnar» ble alliansemodellen anerkjent som et prinsipp, arbeidsgiverrollen understreket og stortingsflertallet likestilte Musikeralliansen og SKUDA.

Myndighetene kan ikke gi tilskudd til oppstart, uten å følge opp med driftsmidler.

Alt klart

Det jobbes nå for fullt med å klargjøre for å kunne ansette frilansmusikere i Musikeralliansen. En forutsetning er at det snarlig kommer statlig tilskudd til videre drift, som gjør det mulig å ansette frilansmusikere fra hele landet.

Musikeralliansen bidrar til å styrke frilanskunstnere på musikkfeltet og imøtekomme kunst- og kulturfeltets behov for fleksibilitet i arbeidsmarkedet. Frilansmusikerne får trygghet og forutsigbarhet i kunstnerkarrieren, kompetanseheving og kollegialt fellesskap. Hele musikkfeltet drar nytte av kompetansetilbudet.

Musikeralliansen har fått nye hjemmesider. Her finnes informasjon om Musikeralliansen AS og alliansemodellen.

Gå til Musikeralliansens nettside.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer