Oslo på 2. plass i GDS-indeksen – i verdensklasse på bærekraft

Onsdag 4. oktober ble resultatene fra årets GDS-indeks offentliggjort og Oslo fikk en strålende andreplass med hele 92,46 poeng av 100 mulige!

Det er hele ni poeng mer enn vi fikk i fjor og kun to små poeng bak førsteplassen, som for sjuende gang på rad gikk til Gøteborg.

GDS Index 2023 Top 20


Oslo har klatret fra 30. plass til 2. plass på bare to år! Samtidig deltar flere byer enn noensinne dette året – over 100 totalt fra hele verden, hvor 42 var nykommere i 2023. Det er derfor en desto større bragd å klatre helt opp til sølvplass i år.


Denne plasseringen viser en helt fantastisk innsats! Det systematiske arbeidet vi har gjort de siste årene har definitivt gitt resultater, og i samarbeid med våre partnere og samarbeidspartnere i Oslo har vi dratt dette i land.

Christian Lunde, administrerende direktør i VisitOSLO


GDS Movement sier dette om Oslos klatring på listen i 2023:

Oslo made a big jump from tenth to second place as a result of its improved strategy and implementation work.

GDS Movement


Dette er utrolig gøy og viser at Oslo er helt i verdensklasse på sitt bærekraftsarbeid.

Et anerkjent måleverktøy

GDS -indeksen er en årlig måling og et såkalt ytelsesforbedringsprogram, hvor man ser på hvordan ulike reisemål i hele verden arbeider med bærekraft. Indeksen måler destinasjoner på 74 kriterier innen fire hovedkategorier. Dette inkluderer blant annet reisemålets arbeider med destinasjonsutvikling, hvordan næringslivet generelt – og besøksnæringen spesielt – arbeider med bærekraft. Andre kriterier ser på verdiskapning, klima- og miljøtiltak, samt indikatorer innenfor sosial bærekraft. Siden metoden er så grundig er den meget anerkjent, spesielt innen kongressmiljøet.

Anne-Signe Fagereng i VisitOSLO og Guy Bigwood fra GDS Movement under GDS Awards i Valencia

 

Stort fokus på bærekraft

Vi er imponert over hvor mye arbeid som legges ned rundt omkring i verden innen bærekraftsfeltet. Det viser tydelig at det er en økt forståelse for at dette er noe besøkende, samt beslutningstakere – spesielt innen B2B-markedet, har fokus på og i større grad legger vekt på ved valg av destinasjon.

Hardt og målrettet arbeid ligger bak

Vi kan glede oss over at resultatet tydelig viser at de langsiktige, strategiske arbeidet med bærekraft i Oslo gir resultater og blir lagt merke til. Siden 2021 hatt Oslo hatt en kraftig forbedring på alle parametere som påvirker rangeringen og er blant annet på en delt førsteplass innen kategorien som omhandler sosiale forhold, samt en førsteplass i leverandørkategorien med full score: 100 av 100 poeng!

GDS Index 2023 Category Leaders

 

Skandinavia dominerer topp 5-lista

Det er spesielt gøy å se at byene i Norge og våre naboland gjør det godt i denne målingen. Skandinavia stikker av med hele 8 av topp 10-plasseringene. Gøteborg ligger for 7. året på rad på førsteplass, mens København tok 3. plassen, Helsinki 4. plass og Bergen 5. plass. Norge er dermed eneste land med to byer på topp 5!

GDS Index 2023 Top 5

Vi ser at flere og flere norske reiselivsbedrifter nå arbeider aktivt med bærekraft og at flere bedrifter har blitt miljøsertifisert det siste året. 

Årets gode plassering er veldig inspirerende, men på ingen måte en hvilepute! Det forplikter oss til å fortsette arbeidet med bærekraftig reiselivsutvikling på reisemålet. Vi ønsker å takke våre partnere, samarbeidspartnere og ikke minst Oslo kommune for sentrale bidrag til årets gode plassering.

Les mer om GDS-indeksen og Oslos resultater her

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer