NHF inngår et samarbeid med Stiftelsen VI

Avtalen skal styrke forbundets arbeid med aktivitet for mennesker med nedsatt funksjonsevne, parahåndball.

Stiftelsen VI jobber med å gi personer med nedsatt funksjonsevne like muligheter til et fullverdig liv, høyere livskvalitet, forbedret helse, økt mestringstro og mer sosial kontakt. I august ble det klart at NHF blir en av seks særfobund som blir stiftelsens medspillere i idretten.

– Dette er helt strålende, sier generalsekretær i Norges Håndballforbund Erik Langerud. 

– Sammen med Stiftelsen VI skal vi videreutvikle aktivitetstilbudet ytterligere med mål om at enda flere skal få ta del i idrettsfelleskapet og alt det positive det bringer med seg. Jeg ser virkelig frem til konkrete resultater av samarbeidet, og ikke minst gleder jeg meg til å se enda flere håndballspillere på banen.  

NHF er allerede godt i gang. 76 klubber fordelt i klubber over hele landet tilbyr aktivitet i tilrettelagt håndball med REMA 1000 Hjerteligaen i spissen. Og fra høsten 2023 øker vi fra 3 til 6 aktive lag i rullestolhåndball.

Avtalen vil legge enda bedre til rette for arbeidet knyttet til para-håndballen.

– Ja vi ønsker mer synlighet. Ikke bare for de som er i idretten i dag, men også alle andre som har behov for et tilrettelagt tilbud, men ikke vet hvor tilbudene finnes, forteller prosjektleder for inkludering i NHF, Eva Skei. 

Sammen med særforbundene for svømming, langrenn, orientering, bordtennis og dans, er NHF plukket ut av VI som samarbeidspartnere i idretten.

– Vi er stolte og glade for at vi har blitt plukket ut. Vi får delta i et inkluderingsarbeid i et større perspektiv sammen med andre og det blir både spennende og lærerikt. Vi ønsker flere unge spillere til de etablerte lagene i REMA 1000 Hjerteligaen og flere etablerte lag i områder uten tilbud. Vi har et mål om fem nye lag pr. sesong de neste tre årene. 

– I tillegg vil vi jobbe for å etablere gode trening- og konkurransetilbud for de 6 rullestolhåndballagene. Derfor er det så utrolig bra at vi har fått på plass denne avtalen, slik at vi kan forsterke dette arbeidet, avslutter Skei.

Daglig leder i VI, Bjørnar Erikstad ser stor verdi i samarbeid med idretten.

– Stiftelsen VI ønsker å være en bidragsyter til særforbundenes rekruttering av parautøvere. VI mener idretten er en viktig faktor for en helhetlig involvering av mennesker med en funksjonsnedsettelse, også utover idretten. I denne omgangen inngår vi samarbeid med seks særforbund.

– Håndball har hatt mange stolte øyeblikk, nå håper vi at paradelen av håndballen løftes til et nytt nivå. Vi ser frem til at klubber og forbund jobber sammen for flere deltakere. Prosjektene REMA 1000 Hjerteligaen og Rullestolhåndball har begge store muligheter. I dette treårige prosjektet håper vi på ytterligere deltakelse og erfaringer som kan deles med resten av idretts-Norge, forteller Erikstad.

Ny mangfolds- og inkluderingsansvarlig i NHF, Benedicte Fjeldberg, ser også stor verdi i samarbeid med stiftelsen VI. Hun poengterer at NHF gjerne også vil bruke dette samarbeidet til å fremme personer med funksjonsnedsettelse sine hverdagslige, men også større utfordringer sett fra et politisk ståsted. 

– Det blir særlig viktig å få CRPD inn i menneskerettighetsloven. Dette er en sak som Stortinget har hatt til behandling mange ganger og noe de også har vært delt i synet på, men enn så lenge ligger ikke CRPD i denne loven. Det vil vi jobbe for, sier hun.

Den 3-årige avtalen ble signert i slutten august.

Av Finn Aagaard

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer