Vil skape håndballkultur mellom de syv fjell

Viking TIF-trener Sonni Larsen og Bergen Håndball-trener Fredrik Tønne. Her på Avkast for sesongen 2023/24. Foto: Svein André Svendsen / NHF

I REMA 1000-ligaen for menn finner vi to lag fra Bergen. De er nyopprykkede – og klare for å slå nedenfra.

Viking TIF og Bergen Håndball sikret direkte opprykk til REMA 1000-ligaen ved å ta første- og andreplass i 1. divisjon forrige sesong.

Nå står lagene foran en spennende sesong på øverste nivå, begge med ny hovedtrener på benken.

– Sesongen blir fantastisk! Men den blir også tøff. Og det er nok overskriften på mitt budskap. Jeg tror vi kommer til å ta mange steg, samtidig som vi skal spille inn et nytt lag, med mange nye spillere på laget, påpeker Sonni Larsen. Dansken har tidligere vært trener for både kvinne- og herrelandslaget til Færøyene, og er nå ansatt som hovedtrener for Viking TIF.

Samme rolle har 28-åringen Fredrik Tønne fått i Bergen Håndball. 

– Den første perioden har vært veldig fin. Vi har kommet godt på plass, og jeg synes vi har fått satt sammen en fin gruppe. Den er ung, med en snittalder på 22, men den har en fin balanse mellom rutine og ungt talent. Det har sett bra ut foreløpig. Vi har gjort det fint i treningskampene, og sett fin progresjon. Så får vi se hvordan det ser ut når vi kommer i gang for alvor, sier Tønne.

Trønderen er imponert over det klubben har utrettet så langt.

– Anført av daglig leder Erik Bjørnsen gjør klubben en veldig god jobb. De har vært gode på å skaffe sponsorer, synliggjøre oss og bygge interesse. Vi har hatt mål om å selge ut Sotra Arena i første kamp, med over 3000 tilskuere, og det er ikke langt unna å lykkes. Så det jobbes veldig godt i klubben, og det er viktig.

Også i Viking TIF er det lagt ned en formidabel innsats for å fremme håndballen i klubben.

– Viking har skapt historie, og det er ikke min fortjeneste – det klarte de før jeg kom. Det blir en stor utfordring å spille på øverste nivå, kanskje den største klubben har stått ovenfor. Jeg håper vi kommer til å spille underholdende, severdig, spennende og optimistisk håndball. Og jeg håper vi kommer til å spille mot alle lag. For vi legger oss ikke ned, fastslår Larsen.

Forventer tøffe kamper

Mens Viking TIF debuterer i REMA 1000-ligaen, er Bergen Håndball tilbake på toppnivå etter én sesong i 1. divisjon. Flere av klubbene i eliteserien tipper at sistnevnte vil kunne overraske denne sesongen.

– Det er hyggelig å høre at andre har trua på oss. Det er kult! Målet vårt er å ta nivået, etablere oss i REMA 1000-ligaen, bygge en kultur og være i posisjon til å kjempe om en sluttspillplass, sier Tønne, som får bryne seg på gullfavoritten Kolstad allerede i første kamp.

– Jeg tenker det bare er fint. Vi går for å vinne hver eneste kamp, samtidig som vi må være realistiske. Men vi har ingenting å tape. Vi kastes ut i en test mot øverste nivå med en gang, og det er fint, før vi går ut i kamper hvor vi spiller om poeng som vi føler at vi bør ta, forteller han.

Fordel å være «underdog»

Viking TIF møter Nærbø i sin første kamp. Og debutantstatus til tross: Bergenserne har klare mål for sesongen.

– Målsettingen er at vi får sjansen til å spille i REMA 1000-ligaen året etter. I tillegg er det også viktig at vi som klubb fortsetter med å hjelpe spillere med å blomstre, det er en viktig del av klubbens historie. Så skal vi forsøke å spille så god håndball som mulig, sier Larsen.

– Hvordan skal dere klare å sette preg og få kampene inn på deres premisser?

– Det er et godt spørsmål, for det er krevende. Kort sagt handler det om å vite hva du er god på, og framelske det i kampen. Så må du kontrollere tempoet. Det må vi prøve på. Noen lag er for gode, så da vil vi ikke være i nærheten, men vi skal forsøke å spille vårt spill i alle kamper på dette nivået, forklarer dansken.

– Rollen er å være typisk underdog gjennom samtlige kamper. Og det blir spennende. For noen ganger vinner underdogen, og kanskje kan det være nok til at man ender som en positiv overraskelse på tabellen til slutt. Men jeg håper at vi skal bli mer og mer stabile prestasjonsmessig utover, slik at vi får et godt lag mot slutten av sesongen.

Bergenslagene spiller sine første kamper i helgen. Slik er kampprogrammet:

Lørdag 2. september

Kl. 17.15 Fjellhammer – Kristiansand Topphåndball
Kl. 19.15 Bergen Håndball – Kolstad

Begge kampene sendes på TV 2 Sport 1 og Play.

Søndag 3. september

Kl. 17.00 ØIF Arendal Elite – Halden Topphåndball
Kl. 18.00 Bækkelaget – Runar Sandefjord
Kl. 18.00 Nærbø – Viking TIF
Kl. 19.15 Haslum HK – Elverum (TV 2 Sport Premium)

Søndagens kamper sendes på TV 2 Play.

Les mer:

REMA 1000-ligaen 2023/24

Av Lars Kvam og Maria Kurth

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer