Forbrukerrådet advarer mot utenlandske helseapper – norske Nørs deler ikke sensitive data

En rekke helseapper deler data med selskaper som Meta (Facebook og Instagram), uten at brukerne vet det. Det norske selskapet Nors Care AS har bevisst valgt å gå en annen vei for å ivareta personvernet til brukerne i appen Nørs (tidligere Helseoversikt).

Forbrukerrådet har i samarbeid med Privacy International avdekket at svært mange helseapper som blir brukt til logging av sensitiv helseinformasjon, deler data med selskaper som Meta. Dette kan være apper for graviditet, menstruasjon, fertilitet og liknende.

Nå advarer Forbrukerrådet mot å dele private helseopplysninger gjennom å bruke utenlandske helseapper, ifølge NRK P1 dagsnytt og VG.

Ved å tilby mer effektiv løsning for målrettet annonsering basert på data fra brukerne, har Meta gjort det attraktivt for app-selskaper å dele data, og dermed gjort det mer krevende for selskaper som heller velger å ivareta brukernes personvern.

Norske Nørs deler ikke private data

Appen Nørs (tidligere Helseoversikt) har bevisst valgt å gå mot strømmen for å ivareta brukernes personvern.

Daglig leder i Nors Care AS - Peter Gulliksen
Peter Gulliksen – Daglig leder i Nors Care

– Vi har bevisst valgt bort Meta, og heller hatt fokus på å skape en troverdig og trygg tjeneste for våre brukere som ivaretar personvernet. Spesielt siden den offentlige helsetjenesten i stor grad henviser til Nørs som en trygg og faglig fundamentert veileder i en sårbar fase av livet, sier Peter Gulliksen, daglig leder i Nors Care As.

– Vi så at noen selskap valgte å endre sin praksis etter at Forbrukerrådet avdekket personvernsutfordringen, og det berømmer vi. Samtidig ser vi at mange apper faktisk ikke opplyser om at de benytter Meta sitt API, og det synes vi er trist på brukernes vegne, sier Gulliksen.

Anbefales og brukes av over 100 norske kommuner

Nørs ble lansert i 2019 med et mål om å gjøre det lettere for brukerne å ta bedre helsevalg, og forenkle måten man tilegner seg helseinformasjon og navigerer i helsetjenesten. På kort tid tok helsestasjoner fra over 100 norske kommuner i bruk Nørs som informasjons- og veiledningskanal for kvinner og partnere som har eller skal få barn.

Helsestasjoner kan nå publisere informasjon digitalt via Nørs til sine innbyggere, fremfor å dele via post eller uegnede kanaler som Facebook, som også Forbrukerrådet advarer mot. Fremoverlente kommuner har også åpnet for påmeldinger til kurs via Nørs, for å spare tiden de har brukt på manuell håndtering av dette med penn og papir som de har gjort til nå.

Ved å bruke en digital app med all den informasjon innbyggerne skal ha tilgang til, sparer helsestasjonene både miljøet og fellesskapets penger, ved å kutte ut papirbrosjyrer og manuelle rutiner. Appen Nørs formidler relevant og tilpasset informasjon til brukere fra trygge kilder, og har dokumentert at selskapets teknologi er med å øke brukernes helsekompetanse slik at de tar bedre helsevalg.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer