På istokt med Kystvakten

Det ble en annerledes påsketur for FFI-forskerne som fikk bli med KV Svalbard til Polhavet for å gjøre målinger under isdekket.

Kystvakten gjennomførte før påske sitt årlige istokt med isbryteren KV SVALBARD. I år fikk forskere fra FFI være med for å samle data i Polhavet. Dataene vil gi ny kunnskap til nytte for Forsvaret og bidrag til nasjonal forskning i Arktis. Toktet nådde det nesten 4000 meter dype Nansenbassenget der det til nå er et svært lite datagrunnlag.

– Samarbeid med sivile forskningsinstitusjoner er viktig for Norge som nasjon. Å bidra til norsk forskning i Arktis, samtidig som Kystvakten opparbeider verdifulle erfaringer med å patruljere i isen, er uvurderlig, sier nestkommanderende i Kystvakten, kommandør Endre Barane.

Toktet startet i Longyearbyen søndag før påske. Et lavtrykk fra nord sørget for gode vinterforhold med 20 kuldegrader, vind, og stedvis tung is i farvannet nord av Svalbard. Faktisk ideelt for formålet, både for Kystvakten (seiling) og for FFI (datafangst) under vinterforhold. 

FFI har også hatt tokt med sitt forskningsfartøy H.U. SVERDRUP II i Svalbardsonen, men da kun i isfritt farvann i høstsesongen. For å kunne gjøre målinger under isdekke er samarbeidet med Kystvakten nødvendig. 

Målingene startet med utplassering av en «isstasjon». Et isflak av bredde én kilometer var ideelt for å sette ut instrumenter. Mannskap fra Kystvakten, forskere fra FFI, og isbjørnvakter gjorde jobben på isen.

Å arbeide i 20 kuldegrader og vind krever god planlegging og effektiv jobbing. Etter dette seilte fartøyet nordover i stedvis tungt isdekke. FFI gjorde underveis målinger av blant annet temperatur- og saltforhold i Polhavet. Det ble da boret hull gjennom én meter tykk is.  

At det kan fryse til fort i Arktis fikk vi erfare ved innhenting av instrumentene noen dager senere. Det måtte motorsag, isbor og øks til for å få tak i alt gjennom metertykk is. Det gikk heldigvis bra. 

Å seile i Arktis byr også på unike naturopplevelser. 

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer