Selvtilliten trengte en restart

I dag er Belinda i full gang med sykepleierstudiet ved Høgskolen i Østfold. Det er det ikke mange som hadde trodd om de møtte henne i 2017.

Det var da hun kom til fontenehuset første gang. På det tidspunktet hadde hun ikke fullført videregående og hadde aldri vært i jobb. 

Hun ble altså medlem på fontenehuset for fem år siden, og den første tiden brukte hun fontenehuset daglig. Etter noen år tok hun opp videregående ved hjelp av prosjektet #SMS (Studier med støtte).   

“Bare det å møte opp bidro til en følelse av å ha en normal dag. Det gjorde at jeg stod opp hver dag”

Fontenehuset hadde noe hun trengte 

Når hun ser tilbake på de siste fem årene, blir det tydelig for Belinda hva som har vært viktigst for henne på fontenehuset: 

  • Struktur på dagen 
  • Inspirasjon fra medlemmer som hadde begynt å studere 
  • Praktisk hjelp og støtte fra medarbeider som fungerte som studieveileder.


I dag har studievenner og arbeidskollegaer overtatt disse funksjonene som fontenehuset hadde tidligere, forteller Belinda. Hun understreker at mestringen og bedringen i selvfølelsen hun fikk på fontenehuset var nødvendig for å i det hele tatt komme i gang med jobb og utdanning. 

Det å se og bli kjent med andre fontenehusmedlemmer som hadde begynt å studere var også til stor inspirasjon. Det ble den første kimen til tro på at også hun kunne klare det.  

Men det var ikke bare lav selvfølelse og psykisk motbakke Belinda måtte kjempe mot. De praktiske omstendighetene i livet hennes var også svært krevende. Derfor trekker hun fram verdien av praktisk hjelp og støtte som hun fikk av medarbeider Maja.  

Maja hadde ekstra ansvar for å veilede medlemmer som ville studere. Hun fulgte Belinda tett, og sammen løste de flokene som forhindret studiemulighetene hennes. 

Belinda stikker gjerne innom Fontenehuset Rygge når hun har anledning. Denne dagen traff hun på Bente i hagen utenfor.

Godt møte, nytt håp 

Belinda var gravid da hun kom til fontenehuset. Hun hadde ikke noe familie i nærheten. Heller ikke noen andre hun kunne støtte seg på. Hun var nedbrutt etter turbulente familieforhold, og i sine mørkeste stunder var hun svært langt nede.  “Jeg følte at jeg ikke hadde noe her på jorden å gjøre.” 

Denne drastiske innstillingen skulle gjennomgå en drastisk endring. Det tok litt tid, men endring ble det. Og det var noe grunnleggende, tilsynelatende enkelt som ble det første steget i riktig retning. Bare det å møte opp bidro til en følelse av å ha en normal dag. Det gjorde at jeg stod opp hver dag, forteller hun og understreker hvor viktig det var å bli tatt godt imot. Det traff henne godt at ingen blir tvunget til noe de ikke har lyst til på fontenehuset. At fontenehuset er drevet av frivillighet isteden for krav var avgjørende for Belinda. Hennes erfaring fra andre tiltak og tjenester er at pålegg og krav ikke funket for henne.  

På fontenehuset gikk hun rett og slett fordi hun hadde lyst. Måten hun ble møtt på her gjorde at hun følte seg ønsket. Hun ble også trygget på at her var det helt greit å bare være til stede, når hun ikke hadde mer å gi enn det.

“Det at det alltid er noen som tar på seg oppgavene som fordeles på arbeidsmøtene. Det beviser for meg at frivilligheten funker.”

Selvtillit gjennom struktur og passelige oppgaver 

Belinda har alltid vært glad i å ha noe å gjøre selv om hun ikke har vært i jobb. På fontenehuset ble resepsjonen fort et godt sted å bidra. Hun likte denne typen arbeid og var på fontenehuset hver dag i begynnelsen. Her kunne hun sitte sammen med andre og få opplæring. Hun likte ikke å ta telefon, så hun slapp det i starten. Så gikk det som det ofte gjør med slike ting. Hun ble gradvis tryggere, og til slutt tok hun mot til seg og tok telefonen. Og ja, det gikk bra. Denne tryggheten har også blitt viktig i ekstrajobben hun har i dag som hjemmesykepleier.  Etter hvert ble Belinda så trygg i resepsjonen at hun begynte å lære opp andre – til og med i det å våge å ta telefonen.  

De første tankene om studier 

Gjennom 2017 og 2018 hadde Belinda hendene fulle med barn og alt som hører med barseltiden. Hun brukte fontenehuset til og fra i denne perioden, men begynte for fullt igjen da yngste barnet begynte i barnehagen i 2019.  

Litt tilfeldig var det at hun begynte å tenke på studier. Tanken ble tent da hun hørte noen andre medlemmer snakke om å ta studiekompetanse. Da kjente hun at dette var noe hun også ville. Men hvordan? Hadde hun det som skulle til? Hvor skulle hun begynne?  

Maja var studieveileder på fontenehuset og kunne gi den støtten hun trengte. Da det ble tydelig for Maja at Belinda var motivert for dette pushet hun på, og trygget samtidig med at de hadde lærere på fontenehuset (som en del av prosjektet #SMS – Studier med støtte) som kunne støtte henne gjennom det hele.   

“Fontenehuset er en fin arena for å prøve seg. Man får kjenne på mestringsfølelse, i stedet for å sitte inne. Her er det aksept
og høy toleranse for å være
seg selv.”
 

Avgjørende med støtte til det praktiske 

Som første kvinne i landet hadde Belinda utdanning som industrirørlegger fra 2010. Denne oppnådde hun via voksenopplæringsprogrammet. Men denne utdannelsen ble dessverre vanskelig å bruke på grunn av arbeidstider som ikke passet med småbarnsfase.  

Ettersom hun ikke hadde fullført ordinær videregående, var hun derfor usikker på rettighetene sine, men Maja visste råd og hjalp til med søknaden via 23/5-regelen. Maja støttet henne med å få tak i dokumentasjonen hun trengte, og visste hvem de måtte snakke med.  

Hun veiledet Belinda i hvem hun måtte kontakte og hvordan hun kunne gjøre det. I denne perioden var Belinda på fontenehuset hver dag, og snakket med Maja når det var behov for det.

Uten Majas veiledning forteller Belinda at hun mest sannsynlig hadde droppet skole. Rett og slett fordi det hadde blitt for vanskelig å ta fatt på. 

Hva er 23/5 regelen?  


Regelen heter 23 fordi du må fylle 23 det året du søker opptak til høyere utdanning, og 5 fordi du skal kunne vise til 5 år med praksis. Hvis du oppfyller disse kravene, trenger du bare 6 fag for å få generell studiekompetanse: Norsk, matematikk, naturfag, historie, samfunnskunnskap og engelsk. 

Les mer på samordnaopptak.no

Tett oppfølging  

Belinda fikk støtte en-til-en av læreren på fontenehuset til både naturfag og matte. Hun møtte læreren en gang i uken det første skoleåret. Læreren vant Belindas tillit og hun opplevde at det var rom for å spørre mange ganger og ta ting i hennes tempo. I forkant av eksamen hadde hun også forberedelser sammen med ham. Resten av tiden var hun på skolen. Fontenehuset betalte for Belindas privatisteksamen, slik at hun slapp å bekymre seg for økonomi. Det var korona i denne perioden, og Belinda valgte å bli oppringt fra fontenehuset med jevne mellomrom.  – Det kjentes trygt å ha fontenehuset i ryggen. Det var en støtte, sier Belinda.  

Hun tror ikke hun hadde klart privatisteksamenen uten hjelp fra læreren på fontenehuset. Nettopp fordi timene med lærer var på fontenehuset hvor det var kjent og trygt. Og den faste dagen med oppfølging ble avtalt ut fra Belindas timeplan. Tryggheten ble ekstra godt ivaretatt ved at medarbeider Jon Kristian innimellom besøkte henne på skolen da hun var der. De dagene Belinda var på fontenehuset med lærer, deltok hun også i arbeidsrettet dag når hun hadde kapasitet.

Studier, jobb og småbarnsliv – samtidig  

“Den strukturen jeg fikk på fontenehuset var superviktig for å klare å stå i studiet på videregående. Jeg jobbet bra dette året, og beholdt motivasjonen til å fullføre studiekompetanse.”  

Neste steg var å bestemme seg for type studie. Hun brukte Karrieresenter Østfold, en gratis veiledningstjeneste med et bredt tilbud innen yrke og utdanningsveiledning.  Det var her hun fikk tips om sykepleierstudiet, og bestemte seg for å gå for det. Nå er hun på andre året og trives godt.  

Belinda eide denne prosessen selv, noe som var et viktig poeng for Belindas mestring. Dessuten er fontenehusets metodikk klar på dette: Ønsket må komme fra medlemmet selv. 

Ved siden av studiene jobber Belinda jobber i hjemmesykepleien. Denne jobben ordnet hun selv mens hun gikk på videregående. Her ble hun godt mottatt, har fått gode kollegaer og synes arbeidsmiljøet er godt. Nærmeste leder innrømmet i en medarbeidersamtale at hun var litt spent på hvordan det ville gå og ansette en med hull i CV-en. Men lederen var tydelig på at det har hun ikke angret på.  

Bruker fortsatt fontenehuset 

Belinda stikker innom fontenehuset for å si hei av og til. Det er mye pensum som skal leses og hun har ikke tid til å bruke fontenehuset så mye. For å få med seg stemningen, hva som skjer og holde kontakt med fontenehusfolkene, følger hun med på medlemssiden på Facebook. 

Belinda har ikke hatt så mye behov for oppfølging i studiene. Hun fikk veldig selvtillit den første tiden på fontenehuset – det var det hun trengte. Det og den viktige støtten hun fikk under voksenopplæringen. Studievenninner er den naturlige kilden til støtte nå under studiet. 

“Jeg tror det er viktig at medlemskapet ikke er tidsbegrenset, at man ikke blir meldt ut.  Det gjør det lettere å komme tilbake hvis man trenger det.” 

Karina Løkke er jobb- og studieveileder på Fontenehuset Rygge. Hun blir inspirert av historier som Belindas i sitt arbeid med andre medlemmer.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer