Hvordan kan du som kunstner prestere best mulig, lengst mulig?

Har du noen gang følt at øving og innsats ikke gir de resultatene du forventer? Eller at du rett og slett bare øver deg dårligere?

Om man er musiker, danser, sanger eller utøver på andre måter, er det helt essensielt at muskulaturen og kroppen har kapasiteten som trengs for å prestere. Den må tåle de fysiske belastningene den utsettes for til daglig.

Kunstnere er i all hovedsak å betrakte som toppidrettsutøvere. De øver hver dag, har hyppige forestillinger, jobber i ekstreme konkurranseyrker, har lite «off season», jobber med smerter, og står jevnlig overfor risikoen for skader som kan true den kunstneriske karrieren. I tillegg skal en kunstnerisk utøver som regel også stå i yrket sitt lenger enn de fleste idrettsutøvere.

Lite kunnskap om trening

Creo opplever at det for mange sceniske yrkesgrupper er lite kunnskap om øvings-/treningslære og fysisk helse, og at det er mange myter som florerer rundt disse temaene.

De siste 4 årene har Creo hatt scenekunstmedisin som satsningsområde. Vi har blant annet samarbeidet med Ingrid Eythorsdottir fra Norges idrettshøgskole. Vi har presentert ulike temaer, der vi med kunnskap fra idrett og forskning har vist eksempler på hvordan du som kunstner kan prestere best mulig, lengst mulig.

Informasjonen er av generell art, men vi håper at kunnskapen og prinsippene som formidles kan hjelpe deg med å justere egen øving slik at du bygger opp i stedet for å bryte ned.

Videoforedrag

Ingrid Eythorsdottir har erfaring som danser med utdanning i klassisk ballet ved Kunsthøgskolen i Oslo. Skader sa stopp til denne bransjen og livet gikk videre til studier ved Norges idrettshøgskole/institutt for fysisk prestasjonsevne, der hun våren 2022 fullførte en mastergrad i fysisk prestasjonsevne.

Ingrid har erfaring som fysisk trener for elever ved ballettskolen for den Norske Opera og Ballett. Det siste året har Ingrid også jobbet med Creos scenekunstmedisin-prosjekt.

Ingrid har laget flere videoforedrag for Creo innen tre essensielle områder:

  1. Prestasjonsfremmende trening
  2. Restitusjon
  3. Totalbelastning

Trenger du mer kunnskap om hvilken fysisk belastning yrket ditt egentlig påfører deg? Vet du nok om sammenhengen mellom restitusjon og prestasjon, og hvordan du får kroppen til å spille på lag?

Les deg opp, og se Ingrids videoforedrag her! 

Les mer om Creos arbeid innen scenekunstmedisin

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer