Fem år siden den siste papirutgaven av Felleskatalogen

DEN SITE KATALOGEN: Administrerende direktør i Felleskatalogen, Bente Cecilie By Jansen.

I år er det fem år siden den siste, og 60. papirutgaven ble gitt ut, og Felleskatalogen gikk over til å være heldigitale.

I 2018 ga Felleskatalogen ut den 60. utgaven av papirkatalogen, opplaget var på 5800 og katalogen var på 3592 sider. Dette markerte slutten på 60 år med trykte kataloger. Felleskatalogens første utgave kom ut i 1958. Før den tid brukte legene løse kartotekkort med legemiddelopplysninger. Hensikten med å utgi Felleskatalogen var å samle alle opplysninger om alle markedsførte legemidler i en felles katalog, som legen kunne bære med seg i lommen.

Bakgrunnen for at man valgte å avvikle papirkatalogen i 2018 var at helsepersonell alltid bør bruke informasjon som til enhver tid er oppdatert. De digitale plattformene gir også tilgang til flere nyttige ressurser og verktøy, slik som bilder av legemidler, opplæringsmateriell, instruksjonsfilmer og bivirkningssøket.

– Overgangen til å kun være tilgjengelig på digitale plattformer gikk ganske så uproblematisk. Vi hadde informert godt i forkant om at papirkatalogen skulle avvikles, og de negative reaksjonene uteble fullstendig. Vi har hatt egen nettside siden 2001 og app for iOS og Android siden 2009, så de digitale plattformene var veldig godt etablert allerede i 2018, sier administrerende direktør i Felleskatalogen, Bente Cecilie By Jansen.

Antall sidevisninger på Felleskatalogen.no per arbeidsuke (mandag til fredag), er på 1,2 millioner i 2023, hvilket tilsvarer en økning på hele 36 prosent fra 2018.

– Hvis det er noe flere savner med papirkatalogen, så er det muligheten for å se tilbake på informasjon om legemidler som er trukket fra markedet. Pr. i dag har vi ikke denne historikken tilgjengelig på nettsiden, men vi ønsker å finne en løsning på dette etter hvert, sier By Jansen.

7. mars 2018 hadde Felleskatalogen en markering av 60-års dagen, utgivelsen av den den siste fysiske utgaven og den digitale fremtiden. Til stede var blant andre Dag Jordbru i Statens legemiddelverk, Veronika Barrabes i Novartis og Sveinung Stensland i Høyre.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer