Lars Sigve Hamre. Foto: Solveig Jåstad

Nærbø avsluttet forrige sesong med å vinne E-cupen. Denne sesongen startet med nedtur.

Tabellen etter fire serierunder: Nærbø null poeng. Fem Nærbø-kamper i februar: full pott i serien og avansement til kvartfinalen i EHF European Cup.

– Vi hadde tøffe motstandere som Kolstad og Elverum i de to første seriekampene, og vi fikk i tillegg en del stang ut. Der vi før hadde vært ganske kyniske rotet vi bort seirene i sluttminuttene. Men vi følte at vi var inne på noe, sier høyreback Lars Sigve Hamre når han skal forklare den uventet svake sesongstarten. For eksempel er Nærbø foreløpig det eneste laget som har tapt mot Haslum – det sågar hjemme i Sparebanken Vest Arena.

Men det går ikke an å snakke om Nærbøs nedtur og opptur uten å nevne Andreas Horst Haugseng.

– Det er klart vi ble svekket da vi mistet Andreas, Lasse ( Hamann-Boeriths), Preben (Leander Nord-Varhaug) og Atle (Gudmestad). Det tar litt tid før det setter seg med nye spillere, men jeg hadde tro på at det skulle bli bedre, sier Hamre.

Ekstra sterk i troen ble han da Haugseng fant ut at oppholdet i Elverum ikke ble slik han hadde tenkt seg. I stedet vendte han i desember tilbake til Nærbø.

– Det er klart at frafallet av Andreas svekket oss. Han har stått i Nærbø i så mange år og spilt 60 minutter så å si i hver eneste kamp. Vi merket at han forsvant – og vi merket at han kom tilbake. Med Andreas’ retur ble vi bedre både på trening og i kamp. Han er en midtspiller som vet hva folk liker, og han setter dem i de riktige posisjonene. Også for meg har det vært supert å få ham tilbake, forteller 25-åringen, som har plassert seg som nummer 22 på toppscorerlisten med 69 mål på 16 kamper. (Flest scoringer for Nærbø har Tord Haugseng med 80.)

I februar har Nærbø slått Fjellhammer og Drammen hjemme og ØIF Arendal borte. Jumboposisjonen er byttet ut med sjetteplass. Seieren over DHK setter Hamre aller høyest. I tillegg fikk MŠK Považská Bystrica fra Slovakia så ørene fortsatt flagrer. Da det sto om kvartfinale i European Cup, vant rogalendingene 34-23 hjemme, etter ettmålsseier borte.

– Hvor skal dette ende?

– Første plan er å starte også mars med en seier når vi søndag møter Sandnes – på min gamle hjemmebane. Vi skal fortsette de gode treningene, fortsette positiviteten og fortsette med selvtilliten vi har spilt på oss, sier gutten som vet mer om det mentale enn de fleste andre. Han har nemlig skrevet en master om garderobekultur.

– Den er ganske avgjørende i visse situasjoner i spillet. Hvis du tviler på han som er ved siden av deg, er ikke det noe godt tegn. Du må være trygg på naboen din. Garderobekultur handler også om humor, se på hverandre som likeverdige og unngå hierarki, forklarer høyrebacken som også er er idrettslærer på Bryne vgs, Jåttå vgs og Wang i Stavanger.

– Er garderobekulturen undervurdert?

– Ja, det vil jeg tro. Det har ikke vært så mye forskning på dette, selv om fokuset er blitt litt større i det siste. Jeg hadde en ivrig mentor i Rune Giske, som dessverre døde av kreft mens jeg skrev oppgaven. Underveis kjente jeg meg godt igjen i det jeg skrev om.

– Og nå skal Nærbø skrive et nytt E-cupeventyr?

– Da vi gikk inn i E-cupen, tenkte vi bare på å komme lengst mulig. Nå som Andreas er tilbake, så… Ja, det har vært noen kjekke turer rundt i Europa, og hjemme har vi ville tilskuere. Dette er uten tvil de kampene vi setter mest pris på, fastslår Lars Sigve.

Men han tror han kommer til å sette pris på også seriekampene neste sesong, selv om Kolstad og Elverum ligger an til å dominere.

– Jeg tror at deres satsing vil heve nivået også på de aller fleste andre. Vi får satse på at noen greier å henge seg på. I alle fall blir det kamp om tredje- og fjerdeplassen. Neste sesong blir helt konge, mener Lars Sigve Hamre.

Det kan årets sesong også bli. MRK Sesvete fra Kroatia skal få det hett i to kvartfinalekamper i mars. Trykkokeren er under oppfyring på Nærbø.

Les mer om REMA 1000-ligaen

Av Arne Hole

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer