TEAMET: Asamedics team, utenfor kontorene hvor de holder til på Rosenholm campus i Kolbotn. Fra venstre: styreleder Leif Thoring, regulatorisk ansvarlig Lotte Theodorsen og administrerende direktør Geir Ivar Westen.

Asamedics medisin med acetylsalisylsyre, som skal behandle akutt hjerteinfarkt, ble i februar lansert i Norge, etter åtte års hardt arbeid. Oppmerksomheten så langt har vært stor.

– Vi hadde presselansering 18. januar, og etter det ble det et enormt press på å lansere produktet. Da fremskyndet vi Felleskatalog-teksten, og 1. februar var produktet i salg, sier administrerende direktør i Asamedic, Geir Ivar Westen.

Medisinen har fått stor medieoppmerksomhet, både i nasjonal og lokal presse, over flere uker.

– Evolan, som har rettighetene i Norden, arrangerte pressemøtet, hvor byrået The Arch sto for den praktiske gjennomføringen. De er også tatt på sengen av den enorme medieoppmerksomheten vi har fått, i positiv forstand. Vi håpet på redaksjonell omtale, men den medieoppmerksomheten vi har fått så langt har vært over all forventning, sier Westen.

– Det har blitt fantastisk godt mottatt, legger styreleder i Asamedic, Leif Thoring, til.

Produktet er nå utsolgt hos grossistene, men det jobbes på spreng med produksjon og neste leveranse er rett rundt hjørnet.

Mistet broren og faren

I Hjerte- og karregisteret ble det registrert 13 643 pasienter med diagnosen akutt hjerteinfarkt i 2021, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Lotte Theodorsen, regulatorisk ansvarlig i Asamedic, mener det er lav viten i Norge om hva som skal gjøres ved akutt hjerteinfarkt.

– Befolkningens viten om hva man skal gjøre ved akutt hjerteinfarkt er skremmende lav i Norge. I USA, for eksempel, vet de fleste hva som skal gjøres, sier Theodorsen.

Oppfinneren av produktet, Per Erik Stribolt-Halvorsen, mistet sin bror i hjerteinfarkt i en alder av 37 år. Det var en av grunnene til at utviklingen av produktet begynte.

– Per Erik kom opp med ideen til produktet for mange år siden, i kjølvannet av at han mistet broren og faren sin, som begge fikk hjerteinfarkt. Per Erik studerte medisin, og ideen om produktet skjøt fart da Asamedic ble stiftet i 2013, sammen med Tore Westen, som var styreleder fra 2013 til 2017. Da hadde vi en periode hvor vi undersøkte patenter, og hadde dialog med ulike parter. I 2015 fikk vi positivt patentsvar og ble da operasjonelle, men hadde da null kroner på konto, og intet kontaktnettverk for å kunne lage medisinen. Da måtte vi starte fra scratch med å hente inn penger. Mot slutten av 2015 fikk vi det til, og begynte da med utviklingen av medisinen. Lotte Theodorsen har vært et suksesskriterium for oss, fra da til nå, med god regulatorisk kompetanse, sier Westen.

Bratt læringskurve

Veien videre for å finne en egnet produksjonsfabrikk ble alt annet enn enkel.

– Vi startet å jobbe med utviklingen av oppløsningsvæsken. Parallelt jobbet vi med å finne pulveret som hadde riktig partikkelstørrelse. Det var en del prøving og feiling på laboratoriet da vi testet ulike formuleringer frem og tilbake. Pulveret er sensitivt mot fuktighet, og det skal sammen med oppløsningsvæsken, inn i en forpakning. Dette er ikke så lett å få til, vi fikk det ikke til i hverken Norge, Italia, Danmark eller Nederland. Til slutt havnet vi i Polen, hos en fabrikk som har erfaring med virkestoffet fra før av, og det fungerte. Vi kjøpte spesialutstyr for emballasje og pulver og brukte penger på skalering av produksjonen. Vi startet med stabilitetsstudier i 2018, og skalerte opp for industriell produksjon i 2019 til 2020. Nå har vi god produksjonskapasitet, sier Westen.  

I slutten av 2021 fikk Asamedic markedsføringstillatelse.

– Året 2022 brukte vi tiden på strategi, lisensforhandlinger etc. Vi inngikk lisensavtale med Evolan, som har rettighetene for Norden. I februar 2023 lanserte vi medisinen her i Norge. Evolan vil lære av lanseringen i Norge, og så er antagelig Danmark neste land ut. Deretter blir det naturlig med lansering i resten av Norden.

Veien fra selskapet ble stiftet i 2015, til nå, med et ferdig produkt på markedet, har vært lang.

– Det er en velkjent substans, men likevel en stor jobb med utviklingen, finne produksjonssted og testing i forhold til stabilitet også videre. Emballasjen vi har er spesiell, det er ikke som en vanlig pilleeske, sier Theodorsen.

– Det har vært en bratt, men spennende, læringskurve, hvor vi har møtt på mange små og store utfordringer, legger Westen til.

På jakt etter en partner for å kunne lansere i Europa

Firmaet har patent i hele Europa, og også i deler av verden, blant annet i Australia, India og USA. I resten av verden har de såkalt «patent pending», men ingen avslag enda.

– Vi har fullført en desentralisert registreringsprosedyre med Statens legemiddelverk (SLV) som referanseland, som kan utvides til flere land i Europa. Underveis har vi hatt god kommunikasjon med SLV, og vi har fått gode råd både fra dem, LMI og andre aktører, sier Westen.

For å kunne lansere i resten av Europa etter hvert, er de nå på jakt etter en partner.

– Det vi nå trenger er en partner som kan lansere medisinen i de andre europeiske landene. Mottakelsen i Norge viser at potensialet er enormt. De fleste har erfaring med hjerteinfarkt, ved at de kjenner noen som har hatt det, derfor tror jeg det treffer så godt, sier Westen.

Thoring, som har vært styreleder i Asamedic siden 2017, er glad for investorene de har med på laget.

– Det er morsomt å være med på en norsk historie som kan både redde liv og gjøre verden litt bedre, og reisen har startet bra. Vi har hatt investorer med oss hele veien som har vært positive og risikovillige, noe vi har vært avhengig av for å kunne utvikle et slikt produkt, sier Thoring.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer