Foto: Stortinget.

Prioriteringspolitikken i helsesektoren bør utvikles jevnlig for å være i takt med raske samfunnsendringer og medisinsk utvikling, skriver Ingrid Stenstadvold Ross, Jens Torup Østby og medforfattere i en kronikk i Dagens Medisin.

I Norge har vi lenge hatt et bevisst forhold til prioriteringer i helsevesenet. Siden Lønning I-utvalget la frem sin rapport i 1987, har en rekke utvalg og arbeidsgrupper diskutert og foreslått tiltak.

Sammen med etableringen av systemet for Nye metoder i 2013 har dette resultert i en stadig mer systematisk operasjonalisering av prioriteringskriterier, særlig for legemidler. Effektene av prioritering har derfor blitt svært synlige, med månedlige møter der beslutninger offentliggjøres i mediene.

Derfor er det viktig at befolkningen som påvirkes av disse prioriteringene, både har forståelse for nødvendigheten av dem, og har en reell mulighet til å påvirke hvordan prioriteringer gjøres, på lik linje med annen fordelingspolitikk i samfunnet, skriver blant andre Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen, Jens Torup Østby, direktør for markedstilgang og myndighetskontakt i Biogen Norge, Leif Rune Skymoen, påtroppende administrerende direktør i LMI og flere andre medforfattere.

Les hele kronikken her.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer