Fra venstre: Professor Arnoldo Frigessi, Bjørn Atle Bjørnbeth, administrerende direktør for Oslo universitetssykehus og Påtroppende leder i LMI, Leif Rune Skymoen.

Det sa påtroppende LMI-leder, Leif Rune Skymoen under Norway Life Science-konferansen 2023.

Det var 500 deltakere og fullt hus på den første dagen av Norway Life Science-konferansen, på Meet Ullevaal mandag 13. februar.

Svein Stølen, rektor ved UiO, Raymond Johansen, ordfører i Oslo kommune og Jan Christian Vestre, næringsminister, innledet den to dager lange Norway Life Science-konferansen.

– Det er viktig å finne nye løsninger. For å lykkes må vi jobbe sammen. Oslo har det som trengs for å utvikle helseindustri i Norge. Oslo kommune jobber nært sammen med partnere innen forskning og utvikling for å utvikle helseindustrien, sa Johansen.

Nytt veikart innen life science

Næringsminister Vestre nevnte at for å ha en sterk life science-sektor så må vi operere i et økosystem mellom forskjellige sektorer og områder.

– Regjeringen skal være en katalysator for norsk helseindustri, og fremheve behovene for mer offentlig-privat samarbeid, et attraktivt hjemmemarked og god tilgang til helsedata. Å få til et partnerskap er nøkkel for å lykkes. Helseindustrien er på vår radar, vi jobber nå med et nytt veikart slik at vi kan ta de neste stegene, sa Vestre fra scenen.

Carl Henrik Gørbitz, direktør i UiO:Life Science ledet videre en dialog mellom påtroppende leder i LMI, Leif Rune Skymoen, Bjørn Atle Bjørnbeth, administrerende direktør for Oslo universitetssykehus og professor Arnoldo Frigessi.

– I Norge har vi forskning i verdensklasse. Norge har bygget store industrier før, for eksempel innen olje, hydrokraft og gass, og nå har vi muligheten til å få en sterk norsk helseindustri. For å få til dette må vi ha klare ambisjoner og politisk vilje, og vi må bygge der vi er sterke, sa Skymoen.

Åslaug Helland, Professor ved UiO og onkolog ved Oslo universitetssykehus og Eli Bergli, medisinsk sjef for kreftområdet i Novartis Norge holdt en av tre parallellsesjoner om privat-offentlig samarbeid.

– IMPRESS er en suksesshistorie hvor vi har lykkes med privat-offentlig samarbeid. Her samarbeider vi ved å ha delt fokus på pasienten, ha en nær dialog og respekt for hverandre. Det er viktig å finne nye, innovative måter å jobbe sammen på, sa Bergli.

Hva kreves for å bygge norsk helseindustri?

Torbjørn Røe Isaksen i E24 ledet diskusjonen om hva som kreves for å bygge en ny norsk helseindustri. Helge Lund, styreleder i Novo Nordisk, Gustav Gotteberg i Boston Consulting Group og Ole Erik Almlid, direktør i NHO, deltok i panelet.

Lund delte fire leksjoner fra andre sektorer hvor helsenæringen bør ta grep for å lykkes som en ny stor, norsk industri.

– Vi må ha et tydelig og samlende mål, vi må ha en strategi – en felles plan å levere på, som bør være forankret i staten, vi må ha langsiktig kapital og vi må løfte blikket globalt. Jeg tror Norge er godt posisjonert for å ta de neste stegene innen life science, dette er en stor mulighet for Norge. Vi har mye å jobbe med, men jeg tror vi kan klare det, sa Lund.

Jan Christian Vestre. Foto: Even Kleppa.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer