Kolstad-toget ustoppelig – og bedre skal det bli

Christian Berge (t.v) trener Kolstad sammen med Stian Gomo. Foto: Robert Magnussen / Nidaros Foto

14 kamper og 14 seire. Det er Kolstad, det. Trønderne har seriegullet halvveis i lomma.

Serien var tenkt å bli et durabelig oppgjør mellom Kolstad og Elverum, men laget fra de dype skoger startet uventet svakt og er åtte poeng unna lederlaget. Det betyr at også Drammen har kilt seg imellom de antatte  flaggskipene.

– Vi begynner å få til noe, selv om vi fortsatt leter etter stabiliteten i 60 minutter. Men bunnivået er mye høyere enn i fjor, sier Christian Berge – mannen som er utpekt til å føre storsatsende Kolstad til seier i Champions League om noen år.

I REMA 1000-ligaen her hjemme ligger laget foran skjemaet. Målet var å bli Norges beste innen 2024, men Kolstad er best allerede i 2022. Riktignok har Drammen tapt med bare ett og Elverum og Nærbø med to, men i snitt vinner Kolstad kampene med 7,7 måls margin. Elverums trøst er at Champions League-plassen utdeles i sluttspillet.

– Overrasket over at Elverum har havnet så langt bak, Berge?

– Elverum har nok vært mer ustabile enn de hadde tenkt seg. De har gått på tap som de ikke skulle ha gått på. Men de har mange nye. Elverum valgte en annen inngang enn oss for å finne grunnmuren. Vi valgte å gå smalt inn – Elverum bredere.

– Hva er forskjellen?

– Jeg er klar på at spilleren får en rolle, og den skal han kjenne ut og inn. Det var sånn jeg tenkte på landslaget. Da står grunnmuren tryggere. Jeg sier ikke at det er fasiten – det er mange veier å gå – men jeg liker den måten å jobbe på, sier den tidligere Elverum-treneren, som forklarer ØIF Arendals beskjedne plassering med skader på sentrale spillere.

– Inntrykket av serienivået generelt?

– Det er bedre enn det har vært på en stund. Mange klubber trener godt, og mange unge får sjansen i klubber som ligger litt lengre ned. Det kan være sunt. Vi trenger spillere som får erfaring, sier den tidligere landslagstreneren.

Kolstad har forsterket med landslagsspillerne Torbjørn Bergerud, Magnus Gullerud, Vetle Eck Aga og i tillegg stortalentet Aksel Hald – samt de islandske landslagsspillerne Sigvaldi Gudjonsson og Janus Smarason. Er spørsmålet allerede nå hvem som skal bli nummer to i serien?

Det kan bli Drammen, som ga Kolstad kamp helt til de siste sekundene hjemme i Drammenshallen og tapte med bare ett. Når fjorårets toppscorer i eliteserien, Hermann Vildalen, blir enda mer varm i trøya etter skulderskaden, kan DHK fort forsvare forrige sesongs seriesølv. Men DHK har også mistet to spillere til Sporting Lisbia midt i sesongen, streken Espen Gommerud Våg og keeper Andre Bergsholm Kristensen.

Halden er laget du aldri vet hvor du har, men nå har vi dem på femteplass – og Truls Grøtta øverst på toppscorerlisten. Østfoldingene har alternert mellom Rakkestadhallen, Kongstenhallen og den fryktede «bunkersen», eller Remmenhallen som den heter. I sistnevnte hall ble Elverum slått med syv. I de andre hallene har ikke hjemmebanefordelen vært så påfallende.

Mange lurte på hvordan Bækkelaget ville klare seg etter at storscorer Emil Midtbø Sundal la opp. Det foreløpige svaret: utmerket!

– Forrige sesong hadde vi gode enkeltspillere som kunne ordne opp. Nå må vi spille på andre strenger. Det blir mer kollektivt, forklarte den nye kapteinen, Peter Dahl Christensen, da handball.no intervjuet ham i høst.

Også ambisiøse Kristiansand har klatret litt siden i fjor, og «julaften» er allerede blitt feiret i makrellens farvann. Det skjedde etter 32-21 over ØIF Arendal i det første»slaget om Sørlandet». Klubben hadde som mål å være blant Norges fem beste denne sesongen. Foreløpig er det åttendeplass, etter at ØIF Arendal slo hardt tilbake i returoppgjøret på tampen av året. Men kaptein Øyvind Frigstad mener at om ikke målet oppfylles denne sesongen, så helt sikkert neste år. Plass i Final8 viser at KRS har noe å fare med.

Nærbø og Haslum havner på listen over skuffelser. Nærbø vant EHF-cupen og var nummer fem i serien forrige sesong, men har så langt kavet i bunnstriden. Laget mistet storscorer Andreas Horst Haugseng til Elverum før denne sesongen, men der ble det stort sett bare forsvarsspill for gutten med 107 seriemål i 2021/2022. Tidligere denne måneden ble Elverum og Nærbø enige om at Haugseng går tilbake. Det betyr nok bedre tider for rogalendingene.

Haslum havnet så vidt over kvalgrensen forrige sesong. Nå går det enda dårligere, og klubben sliter også økonomisk. Redningsplanken sportslig kom i forrige uke det ble bestemt at serien utvides til 14 lag neste sesong. Det betyr at om det gamle storlaget beholder sisteplassen de har i øyeblikket, blir det ikke direkte nedrykk, men kval mot lag nummer tre i 1. divisjon.

Bæringene fikk ingen julepresang i den siste seriekampen før jul. I Trondheim vant seriens beste og mest populære lag, Kolstad.

Les mer om REMA 1000-ligaen

Av Arne Hole

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer