Rullestollandslaget i historisk mesterskap

Trener Helene Utgård (i blå dress) og hovedtrener Susanne Utgård (til høyre) under Rullestollandslagets første samling i august. Foto: Stig E. Persson

Fredag 18. november kastes VM/EM i rullestolhåndball i gang i Portugal. Norge deltar for første gang.

Rullestollandslaget ble etablert i høst etter et vedtak på Håndballtinget i mai. Lagets hovedtrener, Susanne Utgård, melder om sommerfugler i magen og spenning i kroppen før avreise til mesterskapet.

– Vi gleder oss vanvittig mye til å delta i vårt første mesterskap. Dette er historisk, og vi er stolte over hvor langt vi har kommet i løpet av kort tid. Som lag har vi en målsetning om å utnytte vårt fulle potensiale, og spille på de styrkene vi har i laget.

Dette mesterskapet er historisk på flere måter. Det er første gang Norge deltar i et mesterskap i rullestolhåndball. I tillegg er det første gang Det europeiske håndballforbundet og Det internasjonale håndballforbundet arrangerer mesterskap i six-a-side-rullestolhåndball (seks spillere på hvert lag). IHF arrangerte four-a-side-VM i september – også det for første gang.   

Norge møter Kroatia, Pakistan, Spania og Ungarn i gruppespillet som spilles fredag og lørdag. Det nyetablerte landslaget er spent på nivået til motstanderne.

– Ettersom vi ikke har møtt noen av de andre nasjonene tidligere kan jeg ikke si sikkert hvor nivået ligger. Kroatia og Ungarn endte på henholdsvis 1. og 3. plass i et uoffisielt EM i 2019. Flere av disse kampene ble filmet, og nivået på enkeltspillere er tilsynelatende svært høyt. Spania sitt landslag ble etablert høsten 2021, og de har dermed lite internasjonale erfaring i likhet med oss. Det finnes lite informasjon om Pakistan sitt landslag, annet enn an de har arrangert minimum et nasjonalt mesterskap tidligere. Vi kommer sannsynligvis til å møte tøff motstand i alle lag, og det blir spennende å se hvordan vi ligger an i forhold til de andre nasjonene, sier Utgård. 

Hun forteller videre at trenerteamet i samarbeid med spillerne vil definere konkrete arbeidsoppgaver inn mot hver kamp.

– Målet er å gjennomføre disse oppgavene på best mulig vis. Vi har i bakhodet at vi er et helt nytt landslag som ikke har noen internasjonal erfaring. Vi drar likevel nedover med et stort pågangsmot, og vi skal gi alt vi har i hver eneste kamp.  

Etter at Rullestollandslaget ble etablert tidlig i høst, har laget hatt to samlinger som har lagt grunnlaget for mesterskapet de nå skal inn i.

– I tillegg deltok landslaget i en turnering som ble arrangert i Belgia. Dette har vært verdifull trening ettersom spillerne trener i ulike klubber til vanlig. Hovedfokuset til trenerteamet har vært å sette opp ulike lagoppstillinger basert på klassifiseringssystemer, og la de aktuelle spillerne trene på samspillet. Ettersom vi må forholde oss til en maksimal poenggrense på banen til enhver tid, vil det være en større rullering av spillere på de ulike posisjonene. I tillegg har vi fokusert på å øve inn ulike spillsystemer. 

Slik er kampprogrammet for VM/EM:

18.11 kl. 10.00 Kroatia – Norge
18.11 kl. 14.00 Norge – Pakistan

19.11 kl. 10.00 Norge – Spania
19.11 kl. 15.15 Ungarn – Norge

20.11 Plasseringskamper, semifinaler og finaler

Kampene streames på EHF TV

Les mer om Rullestollandslaget

Av Maria Kurth

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer