– Utelukkende positivt med dommerlyd på TV

Håvard Kleven og Lars Jørum under EM for menn i januar 2022. Foto: Tamas Kovacs / NTB

– Vi opplever dommerlyd på TV som bare positivt så langt, forteller dommerparet Jørum/Kleven.

Denne sesongen har TV 2 brukt dommerlyd fra kampene i REMA 1000-ligaen. Dette er noe som blir opplyst om på teknisk møte før kampene, for det spillerne sier når de er i nærheten av dommerne, kan også fanges opp.

– Det er ikke noe man tenker på underveis. Vi har snakket såpass mye med TV 2 at vi har tiltro til at de sender ut den lyden som er relevant. Jeg synes de bruker det på en god måte og at det løfter TV-produktet, sier Lars Jørum.

– Vi evaluerer kampene vi dømmer og har i ettertid hørt hvordan lyden hittil har blitt brukt. For min del opplever jeg det som utelukkende positivt. Seerne får et innblikk i kampbildet som gir et bilde av rollen vår på en god måte, forteller Håvard Kleven.

Det har vært mange gode tilbakemeldinger om dommerlyd, spesielt etter kampen Kolstad–Elverum for noen uker siden.

– Her kunne TV-seerne høre våre vurderinger i timeouten og visste dermed at Kolstad ville få det røde kortet rett før det ble gitt. Seerne får et inntrykk både av de vurderingene vi gjør, samspillet vi har med spillerne, og kommunikasjonen med både spillere og ledere underveis i kampen.

Kommentarene etter den nevnte kampen gikk på at det ga en verdi for TV-publikum å høre dommernes vurderinger.

– Det gir TV ytterlige et moment inn i den underholdningsbransjen de tross alt lever i, kommenterer Kleven.

Tilskuerne i hallen hører ikke lyden, men det ligger en forventning om det fra TV-seerne. For eksempel er lyd fra timeout for lengst innarbeidet.

Lyd er én ting, men det jobbes også med at videobildene dommerne ser på i sekretariatet ved tvilstilfeller for eksempel i forbindelse med om det skal dømmes mål, skal bli vist på TV-skjermen.

Det dreier seg om såkalt Video proof system (VPS), som er IHFs navn på håndballens variant av fotballens VAR.

– Det håper jeg kommer så raskt som mulig i Norge, sier Kleven, som mener det vil bli et løft for seerne at de kan se de samme bildene som dommerne vurderer.

– Så lenge man bruker det i de rette rammene er jeg positiv til bruken. Men det er klart at man kan ikke fly og se på video i hvert angrep. Med all tilgjengelig teknologi kan man stykke opp kampene og se på for mange situasjoner. Det bør brukes med fornuft, sier Jørum.

Les også: IHF har tatt ut dommerparet Lars Jørum og Håvard Kleven til VM for menn 2023

Jørum/Kleven har dømt flere mesterskap med det hjelpemiddelet, og brukte det ved to anledninger i kampen mellom Portugal–Nederland i herrenes EM i januar.

– Det er et hjelpemiddel for oss, og så lenge kriteriene for når det skal brukes er klart definert, og dermed begrenset, mener jeg at vi har det som skal til på TV-sendte kamper for å bruke dette på en god måte. Utfordringen med videobevis er tidsbruken i en sport med så høyt tempo, og kraft i nær sagt alle dueller, mener Kleven.

Han mener verktøyet bør begrenses til å brukes maks to ganger i løpet av en kamp.

– Det er ofte i kampens siste sekunder hvor det potensielt kan være helt umulig for det blotte øyet å være helt sikker på om for eksempel ballen akkurat var inne eller ikke før sluttsignalet går. Der kan man bruke noen sekunder på å studere video for å avgjøre noe som kan være kampavgjørende. Dommeren blir litt mer uangripelig når avgjørelsen er tatt basert på videobilder og ikke det blotte øyet, poengterer han.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer