Legemiddelindustrien trapper opp tilgangen i lav- og mellominntektsland

I kjølvannet av pandemien har flere legemiddelselskaper økt innsatsen for å gjøre sine medisiner tilgjengelig i lav- og mellominntekstland. Det viser Access to Medicine Index 2022.

Access to Medicine Index utarbeides av Access to Medicine Foundation, en internasjonal ideell organisasjon finansiert av nederlandske og britiske myndigheter. De rangerer annethvert år de 20 legemiddelselskapene som i størst grad tar samfunnsansvar innen global tilgang på legemidler i 108 lav- og mellominntektsland.

Listen for 2022 viser at GSK topper listen for åttende gang, mens Johnson & Johnson (Janssen) kommer på andre plass, og AstraZeneca på tredje.

For hele 77% av legemidlene som nærmer seg slutten av utviklingsløpet, har selskapene nå en plan på plass som skal sørge for tilgang etter markedsføringstillatelse – mot 40 % ved forrige måling.

Av legemidlene fra alle selskapenes portefølger dekkes nå 83 % av en tilgangsstrategi – mot 58 % ved forrige måling.

Legemiddelselskapene har tatt grep i forhold til den skjeve tilgangen på legemidler som ble avdekket under covid-19-pandemien – inkludert å forplikte seg til å ta tak i dette i flere land. Hvis de kan levere på disse ambisjonene og nå ut til pasienter raskt og bredt, vil det være et gjennombrudd i å løse eksisterende gap i global helserettferdighet.Jayasree K. Iyer, CEO, Access to Medicine Foundation

For første gang har alle de 20 selskapene som er blitt undersøkt en tilgangs-strategi, og 19 av dem har integrert dette i sin bedriftsstrategi. Målingen finner også eksempler på selskaper som har økt tilgangen og styrket leveringssikkerheten for sine produkter i lav- og mellominntektsland. Her utpeker GSK, Pfizer og Takeda seg positivt.

Flere legemiddelselskaper har også inngått lisensavtaler som gjør at deres patenterte legemidler kan produseres som generika til lav- og mellominntektsland, ifølge indexen.

På de tre målingene for henholdsvis tilgang (Governance of access), forskning og utvikling (Research & Development) og leveringssikkerhet (Product Delivery), ligger henholdsvis Pfizer, GSK og AstraZeneca øverst (se figurene under).

Imidlertid er lavinntektsland fortsatt mye oversett sammenlignet med mellominntektsland. Mens noen selskaper nå rapporterer om ambisiøse nye forpliktelser i disse landene, må dette nå omsettes til handling, heter det i rapporten.

Hør også Legemiddelpodden episode 19: Legemiddelindustriens bidrag i utviklingsland

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer