The European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) representerer den biofarmasøytiske industrien i Europa. Torsdag og fredag var LMI vertskap for nettverkets første fysiske møte på tre år.

EFPIAs regulatoriske nettverk for de europeiske bransjeforeningene (NTA Regulatory Network) møtes digitalt hver måned, men dette var altså første fysiske møte på flere år, og det fant sted i LMIs lokaler på Majorstua i Oslo.

EU-strategi og -lovgivning på agendaen

På programmet stod viktige temaer som EU Pharma Strategy, inkludert revisjon av legemiddellovgivningen, og hvordan en ny legemiddellovgivning kan påvirke fremtidig access og innovasjon.

EFPIA stilte med tre representanter; Sini Eskola og Athina Giannoutsou samt Doug Gregory, leder for EFPIA Regulatory Strategy Committee. I tillegg hadde representanter fra bransjeforeningene i Finland, Østerrike, Frankrike, Tyskland, Irland, Spania, Sverige, Tyrkia og Polen tatt turen til Norge. Bransjeforeningene i Storbritannia og Belgia deltok digitalt sammen med noen flere representanter fra EFPIA.

Fra LMI deltok Hege Edvardsen, Katrine Bryne, Ramona Melanie Eichenberger, Lars Alnæs og Bente By Jansen, på hele eller deler av møtet. Fra Norge deltok også leder av LMIs faggruppe for Regulatory og Pharmacovigilance, Linn Camilla Svenningsen (Head of Regulatory Affairs Norway, Pfizer).

Norge i front på e-PIL

Bente By Jansen ledet EFPIA-møtet i Oslo sammen med Sini Eskola fra EFPIA.

– Det å møtes på denne måten gir oss en unik mulighet til å diskutere saker som opptar oss lokalt. Det viser seg ofte at dette er problemstillinger de andre landene kjenner seg igjen i. Slik kan vi sammen komme frem til bedre løsninger. Fordi møtet var i Norge denne gangen, fikk vi også virkelig vist frem alt det vi har fått til, særlig med tanke på e-PIL og digital informasjon via Felleskatalogen. Det at denne informasjonen er tilgjengelig for alle gjør Norge til en pionér, og setter oss i en posisjon andre land bare kan drømme om, sier Svenningsen.

Audun Hågå, direktør Legemiddelverket, og Veronika Barrabes, styreleder LMI og daglig leder i Novartis Norge, bidro begge med gode innlegg og refleksjoner rundt Norges prioriteringer.

Hege Edvardsen, seniorrådgiver i LMI, mener det er svært viktig å få innsikt i utfordringene og løsningene det jobbes for i de andre medlemslandene.

Mange fellestrekk og samarbeidspunkter

– Selv om det er mye som er lokalt, er det også svært mange fellestrekk i det som skjer i de ulike landene. Det er mye læring å hente i dette. Det ble også veldig klart i møtet at arbeidet de gjør i EFPIA på europeisk nivå bedre kan nyttiggjøres også i Norge. Her er det mye innsikt å hente, og flere spennende prosjekter på blokka hvor Norge kan delta, sier Edvardsen.

På møtet ble det også tid til å diskutere hvordan bransjeforeningen i Europa kan samarbeide seg imellom og med EFPIA. Hver av bransjeforeningene fikk også anledning til å gi en oppdatering om viktige saker i hjemlandet, både på regulatorisk og legemiddelpolitisk nivå.

Bente By Jansen, daglig leder i Felleskatalogen og koordinator for LMIs faggruppe for Regulatory og Pharmacovigilance, var også koordinator for møtet og er lettet over at det ble en suksess.

– Våre gjester var svært fornøyde med LMIs rammer rundt arrangementet. Vi fikk mye skryt, og selv om det går tid med til planlegging og gjennomføring av et slikt todagers møte, er jeg sikker på at det bidrar til å sette Norge på kartet i europeisk sammenheng, sier By Jansen.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer