NYTT LMI-FJES: Anne Margrethe Hausken Nordberg

Anne Margrethe Hausken Nordberg (46) – også kalt Hausken – har vært profesjonell orienteringsløper med 15 VM- og EM-medaljer som resultat. Fra nyttår blir hun rådgiver i LMI.

Du har kanskje sett henne på sportssidene i avisen, eller i Mesternes Mester på NRK? Eller du kan ha lest om henne på Wikipedia eller i Store norske leksikon. Anne Margrethe Hausken Nordberg er intet mindre enn verdensmester, europamester og nordisk mester i orientering, og har totalt 15 medaljer i VM og EM i perioden 2002 til 2016. I tillegg har hun totalt 47 individuelle NM-medaljer, flest av alle orienteringsløpere, ifølge snl.no.

Hun har vært leder for Olympiatoppens utøverkomité, har egen blogg og holder foredrag. I tillegg har hun tre barn i alderen 4, 8 og 11 år. De siste tre årene har hun vært ansatt i Antidoping Norge.

Men før alt dette utdannet hun seg til farmasøyt, og det er én av mange grunner til at hun nå har fått jobben som seniorrådgiver i LMI.

– Jeg er utdanna farmasøyt fra Universitetet i Oslo i 2002 og har en ph.d. fra universitetet og Folkehelseinstituttet fra 2011, om legemiddelepidemiologi. I tillegg til dette feltet var jeg spesielt interessert i faget legemiddeløkonomi og samfunnsmedisin, så da jeg så den ledige stillingen i LMI, snakka den annonsen rett til meg, sier Hausken Nordberg.

Erfaring med medlemskontakt

Antidoping Norge jobbet hun først som toppidrettsutøverkontakt før hun ble primærkontakt for alle de 55 særforbundene.

– Jeg har møter med alle disse 55 hvert år, alt fra de store forbundene – som Skiforbundet – til de små, som Bowlingforbundet. Mellom møtene er det differensiert oppfølging av alle 55. Jeg tenker noe av dette har overføringsverdi til jobben i LMI-administrasjonen. Mitt inntrykk utenfra er at jobben LMI gjør for sine rundt 60 medlemmer blir satt pris på av industrien. At det er nyttig for dem at noen lytter til dem og deres behov, og samtidig har det overordna blikket. At noen jobber for deres generelle rammebetingelser, men samtidig kan støtte dem på områder de ikke har ressurser til selv. Dette gleder jeg meg til å ta fatt på over nyttår, sier hun.

Skribent, foredragsholder og tv-stjerne

Hausken Nordberg liker å skrive, formidle og motivere. På bloggen sin Gull og grønne skoger forteller hun både om livet som toppidrettsutøver, om treningen, skader, A4-livet, graviditetene, og om motivasjon. Hun holder også foredrag.

– Jeg har vel holdt rundt 70 foredrag på alt fra klubbhus til oljeplattformer, for både idrett og næringsliv. Som leder av Olympiatoppens utøverkomité var det også viktig å være synlig i media, så jeg er vant til å svare når journalistene ringer.

I 2020 deltok Hausken Nordberg i sesong 12 av Mesternes Mester, som ble sendt på NRK i 2021. Ikke overraskende kom hun langt også i den konkurransen, og konkurrerte til slutt mot tre sterke karer.

– Jeg kom til seminfinalen sammen med tre i overkant muskuløse menn; alpinist Aksel Lund Svindal, håndballspiller Håvard Tvedten og klatrer Magnus Midtbø. Da kom jeg til kort, men det var veldig gøy å komme så langt, sier hun.

Holder fortet hjemme

Som toppidrettsutøver og trebarnsmor har Hausken Nordberg blitt vant til å tilpasse seg. Under hver graviditet hadde hun permisjon fra landslaget, men ganske raskt etter fødsel var hun i gang med treningen igjen for å komme tilbake i toppform og delta i nye VM. Men alt til sin tid; i 2019 løp hun sitt siste VM. Det betyr imidlertid ikke at orienteringen er lagt på hylla.

– Jeg er fortsatt glad i å trene, og var nylig med på å vinne NM-stafett med klubben min Nydalen. Men med tre barn, og en mann som reiser mye, er jeg for det meste hjemme. Suget etter å konkurrere er mindre, og treningen er nå mer egentid enn jobb.

Ektemannen Anders Nordberg, som også har en lang orienteringskarriere bak seg, er landslagstrener for Norsk Orientering.

– Det er spennende å følge de nye talentene i norsk orientering – både de Anders jobber med og de som er i klubben min. Jeg deler gjerne erfaring med dem når det passer, men har en helt fri rolle og det føles bra. Ellers er jeg med i styret i farmasihytta – en av de eldste studenthyttene i Nordmarka – og prøver å bidra til at vi får midler til å pusse opp den. Og så holder jeg fortet med ungene våre – i et gammelt rekkehus på Nordberg. Rett ved skogen og løypene i marka, det passer oss fint, smiler hun.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer