Disse gutta spilte OL for Norge i München i 1972. Nå skal de møtes i Larvik.

I 49 år snakket vi om OL-laget fra München. Nå skal den sagnomsuste gjengen frem i rampelyset igjen.

Det er kanskje drøyt å kalle noen som blir nummer ni i OL for helter, men gutta i München-OL 1972 ble likevel det. Av flere grunner. En av dem var at det tok 49 år før vi igjen var i OL med et herrelag. En annen var at gutta ble utsatt for bevisst sabotasje i kampen mot vertslandet Vest-Tyskland. Og sist, men ikke minst gjorde terroraksjonen at München-OL aldri blir glemt.

Harald Tyrdal var en av datidens hærførere. 75-åringen gleder seg til å treffe igjen de andre spillerne i Larvik, med håndballpresident Kåre Geir Lio og generalsekretær Erik Langerud som verter. I Jotron Arena skal gamlegutta se de nye gutta møte Slovakia til EM-kvalifisering. Da blir det garantert litt mimring om hendelser for 50 år siden.

– Vest-Tysklands svik var fortærende, og det var helt bevisst. Bilder i Deutche Handball Woche viste at den tyske laglederen Werner Witt satt klar til å dytte utpå en syvende utespiller. Selv fikk jeg det ikke med meg. Jeg lå på båre utenfor banen etter å ha fått slag i hodet tre ganger av Herbert Weinert. Bare det første slaget ville i dag ha kvalifisert til direkte rødt kort, men jeg fikk tre slag før dommerne ga ham to minutter. Og de sveitsiske dommerne, ja de ankom sammen med det tyske laget! erindrer Tyrdal.

Witt gjennomførte sin plan. En ekstra tysk spiller ble sendt innpå for å stoppe en norsk kontring i sluttsekundene, men jukset fikk ingen konsekvenser – annet enn for det norske laget. Kampen endte 15-15.

– Vi tapte først mot Romania, og det var greit nok. De var en gjenganger i toppen. I siste kamp måtte vi slå Spania med fem-seks mål for å gå videre. Vi spilte fantastisk i første omgang, men så kladdet det og vi vant med bare to. Bittert, for vi var egentlig gode nok for kvartfinalen, mener Tyrdal.

– Hvordan husker du terroraksjonen til Svart September?

– Det var forferdelig, og jeg hadde ikke lyst til å spille videre. Så kom IOC-president Avery Brundage på scenen og sa at «the games must go on». Vi hadde først fått beskjed om at det var fritt om vi ville delta videre, men så kom det vest-tyske forbundet og IHF på banen og truet NHF med økonomisk straff hvis vi trakk oss. Det endte med et kompromiss. Mot Japan stilte vi med bare én innbytter, og laget ble tatt ut etter loddtrekning! Det ble første og sikkert også siste gang at et landslag ble tatt ut ved å trekke lodd!

Det blir hyggeligere i Larvik, dit de 14 gjenlevende fra 72-gjengen er invitert.

– Vi skulle vært samlet i Trondheim i forbindelse med OL-kvalet, men så kom pandemien. I år er det jo 50 år siden München, og vi hadde tenkt å arrangere en jubileumsfest, men så kom forbundet oss i forkjøpet. Nå skal vi se kamp og ha en hyggelig middag.

– Tar dere med håndballskoene?

– Er’u gæern! Jeg er plaget med en vond skulder og kaster nok ikke ballen mer enn tre meter. I vår alder får man noen vondter.

– Hva er de viktigste grunnene til at dagens lag har tatt steget opp i verdenstoppen?

– De har jobbet godt over en lang periode, og laget har hatt en god ledelse. Særlig i de første mesterskapene til Christian Berge ble jeg imponert. Så har det selvfølgelig hjulpet at vi har spillere i gode klubber i Bundesliga, der de er med på å prege kampene.

– Er du optimistisk før VM i Polen og Sverige i januar?

– Vi er avhengig av at målvaktene leverer på et stabilt høyt nivå. Er det en styrke eller svakhet at Torbjørn Bergerud er tilbake i norsk håndball? Jeg ser gjerne at han og Kristian Sæverås får litt Landin over seg. Dansken kan stå dårlig en hel kamp, men når det skal avgjøres de siste fem minuttene drar han frem de avgjørende redningene.

– EM-kvalikkampen mot Slovakia?

– Den bør være overkommelig. Det preger nivået at dette laget (som ble nummer syv i OL i fjor) sjelden går på de store smellene som vi gjorde tidligere, avslutter Harald Tyrdal.

Dessuten har vel ikke Slovakia tenkt å bruke åtte mann for å stoppe norske kontringer?

Dette er de inviterte gutta fra 72-laget:
1. Pål Bye
2. Arnulf Bæk
3. Pål Cappelen
4. Inge Hansen
5. Ulf Magnussen
6. Sten Osther
7. Jon Reinertsen
8. Geir Røse
9. Per Søderstrøm
10. Harald Tyrdal
11. Finn Urdal
12. Jan Økseter
13. Per Axel Ankre
14. Roger Hverven

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.

Av Arne Hole

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer