Forsvarsminister Gram besøkte FFI

De er begge relativt ferske i jobben, og hadde ikke møtt hverandre før. Gram (Sp) tiltrådte som statsråd i april, mens administrerende direktør Kenneth Ruud begynte ved FFI i januar i år.

Fredag 16. september fikk forsvarsminister Bjørn Arild Gram se og høre mer om forskningen ved FFI.

– Utrolig relevant.

Det var forsvarsministerens første kommentar etter en knapp tre timer lang omvisning på Kjeller.

– Forskningen ved FFI peker framover. Det som foregår her er helt sentralt for forsvarsevnen vår.

I løpet av knappe tre timer fikk Gram innblikk i en del av de mange oppgavene instituttet har ansvar for. FFIs støtte til forsvarsplanleggingen er sentral. Forskningsleder Sverre Kvalvik og forskningsleder Mona Guttelvik arbeider begge ved avdeling Strategisk analyse og fellessystemer. De møtte en interessert statsråd.

Mer samarbeid

Dagens teknologiske utvikling gjør at Forsvaret må gjøre seg enda mer nytte av sivil forskning og utvikling. Forskningsdirektør Hanne Bjørk fortalte hvordan instituttet nå satser på mer slik samarbeid, særlig organisert gjennom ICE worx og de tilhørende innovasjonsarenaene.

Det som skjer i tilknytning til verdensrommet er også interessant for FFI. Her ga forskningsleder Richard Olsen ved avdeling Sensor og overvåkning en oversikt over de mange dimensjonene som berører Forsvaret, både direkte og indirekte.

Med seg under besøket på Kjeller hadde Bjørn Arild Gram sin politiske rådgiver Marie Lamo. Generalmajor Henning Frantzen, avdelingsdirektør Marianne Magnæs og seniorrådgiver Idun Mostulien deltok også.

Sammensatte angrep

Sammen besøkte de til slutt FFIs CBRE-beredskapslaboratorium. Laboratoriet har en viktig rolle når ukjente og potensielt farlige stoffer oppdages. Forskningsleder Helene Thorsen Rønning og seniorforsker Janne Tønsager arbeider begge ved avdeling Totalforsvar, og har stor kunnskap om de utfordringene som møter samfunnet på dette området.

Forskerne fortalte blant annet hvor oppmerksom vi etter hvert må bli på sammensatte angrep. Et eksempel er datainnbruddet i et vannverk i Florida, hvor inntrengerne klarte å styre mengden kjemikalier som ble tilsatt vannet. Heldigvis ble det oppdaget.

– Florida er langt unna. Men det er ikke Drammen, hvor det også har vært et datainnbrudd ved vannverket, sa Rønning.

Analyse av giftige forbindelser

Tønsager fortalte om hva som skjer når laboratoriet mottar en prøve. Forsvarsministeren fikk se de enkle håndholdte detektorene som brukes ute i Forsvaret og ved FFI, men også de veldig avanserte instrumentene som laboratoriet bruker for å bestemme akkurat hva som er i prøven.

Mot slutten av besøket ga Rønning statsråden et lite prøveglass i hendene.

– Det finnes mange giftige stoffer. Dette prøveglasset inneholder en mengde tilsvarende dødelig dose av et av de giftigste biologiske stoffene vi kjenner – et botulinum nevrotoksin. Samtidig er det faktisk den giften som kan oppstå i forbindelse med raking av fisk.

Gram fikk også studere en plastbrikke, svært lik en koronatest å se til.

– Med denne kan vi raskt påvise for eksempel pest og miltbrann.

Da hevet statsråden øyenbrynene.

– Best å ikke få to streker på den!

To menn i dress på et laboratorium
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (til venstre) og FFIs administrerende direktør Kenneth Ruud på FFIs identifikasjonslaboratorium.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer