Hektisk sommer for den nye landslagstrioen

F.v.: Martin Boquist, Jonas Wille og Claus Dalgaard-Hansen.

Håndballguttas første landskamp er om to måneder. Landslagssjef Jonas Wille tenker også lenger frem enn det.

Den siste uken i juli spilte Juniorgutta ScandIberico på hjemmebane i Nordstrand Arena. På tribunen satt tre nye ressurser som skal jobbe med landslagene, nemlig Jonas Wille, Martin Boquist og Claus Dalgaard-Hansen.

Jonas Wille startet offisielt i sin stilling som landslagssjef for Håndballgutta 1. juli og har hatt en innholdsrik første måned i jobben.

– Det har vært fint og morsomt å være tett på. Jeg har vært på treninger, videomøter og kamper, og fått en litt bedre oversikt over hvordan ting drives. Det gir bedre innsikt i helheten for min del, å bli ordentlig kjent med spillerne og se hvilke typer og talenter vi har.

Kartlegging på tribunen

Wille, Boquist og Dalgaard-Hansen satt sammen på tribunen under den internasjonale turneringen i Bærum for å kartlegge hva de har å jobbe med i tiden fremover.

– På den ene siden ser vi etter typer som vi tror kan bli seniorlandslagsspillere i fremtiden, og om det er posisjoner vi har god dekning på eller mangler som krever tiltak. Det handler om å finne ut hva vi ser etter. Vi vil ha noen som har ekstreme ferdigheter eller potensiale til å utvikle det, for eksempel et ekstremt bra skudd, forståelse eller lederegenskaper. Det er det som kreves på internasjonalt toppnivå, sier Wille og fortsetter:

– Så er det å kartlegge. Nå så vi bare landslagsmiljøet, men vi skal også se på hva som skjer på utsiden, regionalt og lokalt. Det blir en del av kartleggingen i forlengelsen, og er arbeidet Claus skal gjøre. Målet er å skape en helhet i regionmiljøet og lokalt for at våre tanker rundt seleksjon av spillere skal komme helt ned til grasrota.

Landslagssjefen forteller videre at det i disse dager jobbes med en sportsplan som skal si noe om rammene og intensjonen for yngrelandslagene på herresiden.

– Planen skal indikere hva vi skal vektlegge på hvert nivå. Vi er opptatt av at spillerne som er innom landslaget skal få en bra utdannelse og at vi skal drive med fornuftige ting tilpasset årsklassene, sier Wille.

Første møte med Håndballgutta

Wille og Boquist har også hatt et innledende møte med en stor gruppe spillere som en del av forberedelsene til Håndballguttas EM-kvalifisering i oktober.

– Det blir min første samling med laget. Da er det tre dager som skal fylles med markedsarbeid, verdiprosess, trening og videomøter, så jeg følte et behov for å ta et informasjonsmøte nå som Martin og jeg er nye.

Et av teamene på møtet var «sprekhetsprosjektet», som vil bli en viktig del av oppfølgingen utover høsten.

– Vi skal jobbe sammen med spillerne og klubbene for å optimalisere formen inn mot VM. Det ville vi informere om så tidlig som mulig. Vår fysiske trener, Ole Martin Viken, er naturlig nok sentral i dette arbeidet, men vi drar også inn ekstra-ressurser fra Olympiatoppen i dette prosjektet mtp idrettspsykologi, ernæring og fysisk trening. Det er et stort team som sammen med spilleren skal sørge for at vi er så spreke som mulig i januar.

Håndballgutta har kun noen få treninger før de skal ut i EM-kvalifiseringskamp mot Slovakia 13. oktober. Da skal de blant annet gå gjennom en verdiprosess og forventningsavklaring.

 – Samtidig handler det om å ikke stappe samlingen for full, slik at hodene til spillene er freshe nok til å kunne prestere under kamp. Vi har kun tre håndballtreninger før første kamp, og må være ekstremt selektive på hvilke punkter vi ønsker å prioritere. Så kommer vi til å ha noen faglige møter på teams før samlingen – det blir veldig viktig. 

Følger spillerne tett

Videre utover høsten vil Martin Boquist og Jonas Wille følge opp utespillerne sammen, mens Steinar Ege har ansvar for målvaktene.  

– Noe av grunnen til at Martin er ansatt på fulltid, er at vi skal ha større kapasitet mellom samlinger til å reise ut til, kommunisere med og følge opp flere spillere. Vi kommer til å se kamper hjemmefra, samt reise rundt i norsk liga og i utlandet for å besøke spillere og klubber.

Samtidig vil Claus Dalgaard-Hansen følge opp yngrelandslagene og regionene.

– Claus er talentsjef og min høyre hånd i talentarbeidet. Ofte krasjer A-landslagssamlingene med de yngre lagene sine samlinger, så han vil være til stede der og bidra i uttak av spillere, på trening og med å coache landslagstrenerne. I tillegg vil vi få han ut i regionene så mye som mulig. Vi er overbeviste om at utviklingen først og fremst må skje i hverdagen hjemme, og da må Claus være på plass for å formidle budskapet.

Sammen med Spill og trening-seksjonen i Norges Håndballforbund, skal talentsjefen være en ressurs for de regionale miljøene rundt omkring i Norge.

– Analysen min er at vi er for sårbare i toppen, og dette er et langtidsprosjekt som vil høste resultater over tid. Målet er at vi ikke skal stå om 10 år med samme utfordringene som i dag, uten at vi har prøvd å gjøre noe med det, sier Wille.

Les mer om Håndballgutta

Av Maria Kurth

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer