Deltar i beach-EM for første gang

Yngrelandslagene i beachhåndball (født i 2006/07) deltar i sitt første europamesterskap denne uken.

De to beachlandslagene ble etablert våren 2022. Spillerne meldte seg først på regionale landslagssamlinger, før det deretter har vært tre nasjonale samlinger. Nå er troppene tatt ut og lagene er klare for sitt første mesterskap.

– Vi har hatt tre landslagssamlinger som forberedelser til EM. En i Danmark hvor vi fikk trent mye og spilt et par treningskamper, en i Skien med mye fokus på individuell teknisk trening samt noe taktisk, og en siste samling i Hønefoss med mye fokus på taktisk trening og samspill. Her fikk vi også en treningskamp mot Tyristubben som ga oss veldig mye, da vi trengte litt matching og følelse av å spille kamp som betyr noe, sier Katinka Haltvik, som er trener for jentene.

Ole Thomas Nøstvold er trener på guttesiden, og også han er fornøyd med forberedelsene før mesterskapet.

– Planen for alle samlingene har blitt fulgt og jeg tenker vi har kommet et godt stykke på vei. Vi har hatt noen gode treningskamper i Danmark hvor vi raskt fant ut hva som må forbedres og hva som allerede var bra.

Når de to lagene ankommer EM-byen Praha, er det uten noe særlig kunnskap om motstanderne.

– Det er vanskelig å ha særlig forventninger, vi vet lite om kvalitet på de andre nasjonene. Dette er første mesterskap for spillere født i 2006/07, så mine forventninger strekker seg i størst grad til at vi som lag presterer opp mot vårt beste og legger ned den innsatsen som kreves. Vi som lag har spilt få kamper, så en heving av eget nivå forventer jeg også gjennom turneringen. Det vi vet er at Sverige vant 05-klassen og har et godt miljø for beachhandball. Ungarn er tradisjonelt sett en god beachnasjon, mens Polen ikke er like kjent, men også Polen har deltatt i mesterskap for seniorer, så nivået er jeg veldig spent på. Men jeg tror og håper vi skal bite godt ifra oss, sier Nøstvold.

Han får medhold fra Haltvik.

– Det er vanskelig å si noe om motstanderne i innledende spill da vi ikke har sett noen av de spille. Dette mesterskapet er det første for alle. Men det jeg kan si noe om er at både Tyskland og Nederland stort sett har hatt gode juniorlag i sine tidligere årganger, de har gode seniorlag og de har en god satsning på beachhåndball, med blant annet akademier i beachhåndball på yngresiden. Så de vil nok helt klart gi oss god matching. Bulgaria og Frankrike er relativt nye i gamet, sier hun, og legger til:

– Vi har høye forventninger til mesterskapet både med tanke på nivå på de andre lagene samt rammen rundt. Det skal bli veldig gøy å reise ut å delta i EM og jeg ser at det er noe som betyr mye for jentene. Dette kommer til å gi de en enorm erfaring som de kan ta med seg videre.

De norske jentene har som mål å komme til kvartfinale, og må dermed bli nummer to i gruppa eller blant de to beste treerne. Nøstvold ønsker å fokusere på å ta en kamp av gangen, men sier at en naturlig målsetning vil være å ta seg til sluttspillet.

– Jeg syns vi er godt forberedt ut fra de forutsetningene vi har hatt i år. Og vi er klare til å gi alt for Norge! Vi håper så mange som mulig følger mesterskapet, og heier på oss fra Norge eller andre steder i verden, sier han avslutningsvis.

Kampprogram for EM

Torsdag 07. juli
Kl. 10.30 Tyskland – Norge (jenter)
Kl. 10.45 Ungarn – Norge (gutter)
Kl. 13.00 Norge – Nederland (jenter)
Kl. 13.45 Norge – Polen (gutter)

Fredag 8. juli
Kl. 10.30 Norge – Sverige (gutter)
Kl. 13.45 Norge – Bulgaria (jenter)

Lørdag 9. juli
Kl. 10.30 Frankrike – Norge (jenter)
Hovedrunde

Søndag 10. juli
Plasseringskamper, finale og bronsefinale

Kampene kan sees på EHF TV.

Av Maria Kurth

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer