Innblikk fra Danmark og Sverige på alternative pris- og betalingsløsninger: – Hold det enkelt og ha tett dialog

PRESENTASJON: Dorthe Bartles fra Amgros.

Det var blant rådene fra Dorthe Bartles i danske Amgros, og Douglas Lundin i TLV da de delte erfaringer, utfordringer og muligheter rundt alternative pris- og betalingsløsninger på LMIs fagdag 22. juni.

Dorthe Bartles, Senior strategisk rådgiver – Nye Lægemidler, i danske Amgros, delte erfaringer de har gjort seg de siste årene i arbeidet med nye pris- og betalingsløsninger innenfor nye ATMP-er (avansert terapier).  

– Kunnskap og dialog er de viktigste verktøyene vi har. Vi er nødt til å se på usikkerheten rundt tidlige data og adressere dette for å sikre riktige beslutninger for danske pasienter. Vi bygger nå fremtidens prosesser, sa Bartles.  

Hun trakk frem viktigheten av å profesjonalisere prosessene for å at de skal være bærekraftige fremover. Amgros har kjørt en pilot sammen med Novartis, hvor de har testet ut en utfallsbasert betalingsordning.  

– Vi har lært mye av å gjennomføre en slik pilot. Det har vært veldig mange mennesker involvert i denne avtalen, og tok det oss to år å få signert kontrakten. Man må starte dialogen tidlig, og inkludere læring fra andre land. Et tett samarbeid og villighet til å adressere utfordringene er viktig. Man må også være klar for en dynamisk prosess når det gjelder godkjenning av medisinen. Tålmodighet, holde det enkelt og huske på at hver avtale er unik er viktige råd å ta med seg, sa Bartles.  

Les også: – Samarbeid og dialog er nøkkelen til innkjøpssuksess 

TLV: – Ulike bilder av forventet helsegevinst 

Douglas Lundin, Chefsekonom i svenske TLV, reflekterte rundt ulike utfordringer alternative pris- og betalingsløsninger gir.  

– Firmaene og den betalende part har ofte ulike bilder av forventet helsegevinst og effekt, med alternative avtaler så er det ikke nødvendig at man har det samme bilde på den forventede effekten, og da hindrer man ikke pasienter tilgang.  

Lundin mener vi trenger flere kvalifiserte diskusjoner om gruppe- vs. individbaserte avtaler. 

– Vi ser fordeler med gruppebaserte avtaler, det er lettere kausalitet på gruppenivå. Vi må også se på hvordan vi skal anvende helsedata, sa Lundin.  

Arendalsukamøte om tilgang

– Det er viktig å se til andre land for kunnskapsutveksling og inspirasjon for fremtidig arbeid. Det er nyttig å høre refleksjoner fra både Danmark og Sverige om hvordan de arbeider med alternative avtaler, sier seniorrådgiverne i LMI på markedstilgang, Karoline Knutsen og Katrine Bryne.

Å rette blikket til våre naboland skal LMI, med flere, også gjøre i et møte under Arendalsuka. Her skal LMI sammen med med Kreftforeningen, FFO og Abbvie arrangere et møte om «Hva bør vi lære av våre naboland for å sikre norske pasienter raskere tilgang til nye behandlinger?», hvor vi vil diskutere tilgangstemaet videre og få flere innblikk fra andre nordiske land: 

Norge tar i bruk nye legemidler senere enn land vi kan og bør sammenligne oss med i Europa. Hva er grunnen til dette og hva kan vi lære av våre naboland for å sikre at norske pasienter får rask og god tilgang til nye behandlinger? Under dette møtet ser vi på hvordan Norge skiller seg fra andre land når det gjelder tilgjengelighet av nye behandlinger, prosessene i systemene som godkjenner nye behandlinger, og betalingsvilligheten i Norge versus andre sammenlignbare land. Vi har en evaluering av systemet som slår fast at det går for sakte i Norge – hva kan vi lære av andre land for å bli bedre? 

Les mer om møtet 15. august her. 

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer