Vipers Kristiansand løfter Champions League-trofeet for andre gang.Foto: Attila KISBENEDEK / AFP

Katrine Lunde stengte målet og Vipers hentet gullet for andre gang i Champions League.

For andre gang på rad spilte Vipers Final4-finalen i Champions League, og denne gangen var de mangeårig troféholderne i Györ som ventet på andre banehalvdel. 

Første omgang starter med høyt trykk og høyt tempo i MVM Dome i Budapest. Det ble en jevn start hvor Vipers satte kampens første mål, men etter fem minutter hadde Györ tatt ledelsen med ett mål. Syv minutter ut i omgangen kontrer Györ inn 6-4 over Vipers, og bare minutter senere økte det ungarske laget til en tremålsledelse. 

Halvveis ut i første omgang satte Isabella Gulldén sitt fjerde mål for Vipers på straffekast, som reduserte rommet til to mål og 8-10. Bare minutter senere utlignet Vipers til 10-10, etter å ha holdt Györ målløse i nærmere fem minutter. 

20220605 Bella Gulden.jpgIsabella Gulldén scoret seks mål i finalen av Champions League. Foto: Nikola Krstic / NTB 

Med under ti minutter igjen kom Vipers opp i ledelsen for første gang siden 2-1 ledelsen helt i starten av omgangen. Det norske laget økte ledelsen til 13-10, men det tok ikke lange tiden før Györ hadde redusert til ett mål. 

I omgangens siste sekund sendte Nora Mørk de roskledde opp i en tomålsledelse. Det stod 13-15 til pause. 

Vipers satte andreomgangens første mål, men etter bare et par minutter hadde Györ utlignet til 16-16. Etter et par tekniske feil fant Vipers igjen flyten og kom seg foran igjen. For første gang i kampen kom de seg foran med fire mål til 21-17. 

Etter halvspilt omgang stod det 23-26 i Budapest, og en spennende halv omgang stod i vente. Györ kom tett på, men Vipers slapp de aldri helt innpå. Med åtte minutter igjen av kampen stod det 27-29. 

I tre angrep forsøkte Györ skudd på åpent mål, men Katrine Lunde løp ut og kastet seg på hver av ballene. Den norske målvakten stengte oss målet bak Vipers sitt forsvar og holdt Györ på avstand med to mål. 

20220605 Katrine Lunde.jpgKatrine Lunde stod som en vegg i målet i Champions League-finalen. Foto: Nikola Krstic / NTB 

Med bare to minutter igjen ledet Vipers 33-29, og det norske laget trippet på benken og trener Ole Gjekstad trakk på smilebåndet. Vipers har for andre året på rad vunnet Champions League, og startet en seiersrekke. Györ reduserte med to mål, men endte med seier 33-31 til Vipers. 

Vipers’ Markéta Jerábková scoret syv mål i finalen og ble kåret til MVP i Final4 2022, før Katrine Lunde og Marta Tomac løftet trofeet. 

Etter gull i årets Champions League har både Nora Mørk og Katrine Lunde seks gullmedaljer hver seg fra mesterligaen. 

Bronsefinalen i Champions League ble spilt tidligere søndag, mellom franske Metz og danske Esbjerg. Metz kom tidlig foran og ledet 7-2 over danskene etter tretten minutter. Til pause lå Esbjerg bak med seks mål. Seks mål er også det som skiller lagene ved kampslutt, og Metz kjempet seg til sin første seier i Final4 og bronse i Champions League. 

Ole Gjekstad beskrev kampen med ett ord til Viasat 4.

– Fantastisk. Vi har en gjeng som jobber og står på og jeg er utrolig glad for innsatsen som samtlige legger ned, sier Gjekstad til Viasat 4 etter kampen. 

Finalen ble den siste kampen for Vipers for Nora Mørk. Hun var godt fornøyd etter troféløftingen. 

– Katrine stenger og vi er rutinerte. Det handler ofte om å spille litt enkelt og ikke gjøre det så vanskelig. Det var helt rått, sier Mørk til Viasat 4 etter kampen. 

Kampfakta
EHF Champions League Final 4 – Finale

Györ – Vipers 31-33 (13-15)
MVM Dome
Toppscorer Vipers: Markéta Jerábková – 7 mål
Toppscorer Györ: Anne Mette Hansen – 6 mål
Utvisninger: Vipers: 2×2 min – Györ: 1×2 min

Av Tonje Waal Karlsen