Tor Odvar Moen og Ole Gustav Gjekstad kjenner hverandre godt fra tiden i Larvik Håndballklubb.Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Tidligere trente de Larvik sammen. I NM-finalen blir Ole Gustav Gjekstad og Tor Odvar Moen motstandere.

– Det er ingen annen trener i REMA 1000-ligaen jeg snakker så mye med som Ole, sier Molde-trener Tor Odvar Moen før kompisene skal møtes på Jordal neste lørdag.

– Vi diskuterer mye og utveksler synspunkter, bekrefter Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad.

De har trent Larvik sammen, Tor Odvar har vært assistent for Ole Gustav og Ole Gustav har vært assistent for Tor Odvar. Aldri tidligere har en NM-finale inneholdt en så sammenfiltret trenerduo. Men i årets finale står de ved hver sin trenerbenk. Gjekstad skal prøve å skaffe Vipers deres femte NM-gull på rad, mens Moen leder et Molde-lag som er i finalen for første gang. Det er derimot ikke 57-åringen. Han er der for 11. gang!

– Vipers er soleklar favoritt, fastslår Moen – og Gjekstad prøver da heller ikke å snakke seg bort fra favorittstemplet.

– Nei, det er ikke tvil om at vi er favoritter. Det er vi vant til å leve med i Norge, sier mannen som leder Vipers gjennom grunnserien uten tap. Og som har så mye finaleerfaring at han nesten går surr i tallene. Men 54-åringen kommer til 15 NM-finaler som trener og tre som spiller!

– Tor Odvar, du kjenner vel Ole Gustav så godt at du vet hva han planlegger?

– Det hjelper ikke. Vipers har den rollen Larvik hadde. Det handler om å få alle klare og blåse ut fra start. Vi var så gode i Larvik at vi hadde kommet dit alle ønsker seg: De andre måtte spille etter vår pipe. Den rollen har Vipers overfor oss, sier Moen.

– Ikke noe columbi egg å komme med?

– Nei, det fins ikke. Det er bare å gjøre ting på detaljnivå på nytt – og grundigere enn vi gjorde i seriekampene. Her handler det ikke om å finne opp kruttet eller hjulet på nytt.

Gjekstad ser heller ikke for seg at Molde kommer med noe som vil sjokkere laget fra Våg.

– Mulighetene og begrensningene gir seg selv. Vi kommer til å bruke tid på det vi har trent på fra før – og det samme regner jeg med at Molde gjør.

– Vi hører ofte påstanden “i en enkeltkamp kan vi slå dem”. Den gjelder vel for Molde også, Moen?

– Det kan du godt si. Vi skal være med på festen og vise oss fra vår beste side. Hva det rekker til er vanskelig å si. Vi er ydmyke og vet hva vi møter. Når du ser hva Vipers presterer, så skjønner alle at vi må være gode, sier Moen, som var fornøyd med det offensive i seriekampene mot sørlendingene, men ikke med det defensive. Det endte med stortapene 27-38 og 24-40.

– Lærte du noe av Ole Gustav da dere trente Larvik sammen?

– Ja, det gjorde jeg – og jeg tror han lærte litt av meg også. Jeg har vært så heldig å få jobbe sammen med gode folk hele tiden, og jeg har prøvd å lære av alle. Ole er en ekstremt god trener og leder, skryter Moen, som vil bli folkehelt i Molde om han skaffer byen et nytt NM-gull – to uker etter at Molde FK slo Bodø/Glimt på Ullevaal.

– Ja, jeg har også lært av Tor Odvar. Vi har tross alt vært trenere sammen og snakket håndball i to tiår, samtykker Ole Gustav.

– Spesielt å møte en så god kamerat i finalen?

– Nei, vi har møtt hverandre mange ganger, til og med i treningskamper i Ungarn. Det er en del av jobben å møte hverandre i forskjellige sammenhenger, sier Moen – og nok en gang er “samtalepartneren” helt på linje: – Vi har møttes mange ganger før. Dette er bare en gøyal setting, sier Gjekstad.

– Hva synes dere om Jordal som finalearena?

– Det skal bli artig. Gøy å prøve en ny arena. Dette ser jeg bare på som et pluss, sier Moen.

– Vanskelig å svare på. Jeg har aldri vært der, men det blir sikkert bra, mener Gjekstad.

Det skal i alle fall ikke stå på kunnskapen til trenerne. Moen var trener, med Gjekstad som assistent, da Larvik som første norske lag vant Champions League i 2011. Gjekstad var sjef, med Moen som beundrer, da Vipers vant Champions League forrige sesong.

NM-finale med to Champions League-vinnende trenere. Hu hei!

Slik spilles finalene 2021/22:

Kl. 09.30 Tertnes – Aker Topphåndball (J20)
Kl. 11.30 Melhus – Charlottenlund (G20)

Kl. 14.15 Molde Elite – Vipers Kristiansand (kvinner)
Kl. 16.45 ØIF Arendal Elite – Elverum (menn)

Kjøp billetter her!

Av Arne Hole

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.