ROCHE-SJEF: Martin Haswell

Roche donerer medisiner til Ukraina og forsøker å finne alternative distribusjonsmåter for pasienter i landet som ikke får tak i medisiner de trenger.

Det forteller Martin Haswell, daglig leder i Roche Norge.

Selskapet varslet allerede i begynnelsen av mars at de donerer 150 000 pakker med Rocephin, et antibiotikum på WHOs liste over essensielle legemidler, til Ukraina. Denne uken har de varslet at de donerer ytterligere 4 600 pakker med medisin mot influensa, revmatisme, SMA og ulike krefttyper. 

– Som alle andre er vi i Roche opprørt og bekymret for sivilbefolkningen i Ukraina. Roche globalt har fordømt invasjonen og krigshandlingene. Vi forstår den vanskelige situasjonen for pasienter i Ukraina og den bekymringen de må føle på. Vi gjør alt vi kan for å sikre kontinuerlig tilgang til Roche-medisiner og diagnostikk både i og utenfor Ukraina, sier Haswell, som tiltrådte som daglig leder i Roche Norge i november 2021.  

Roche har for tiden tilstrekkelig med produkter i Ukraina. Men krigshandlingene gjør at mye lokal infrastruktur er ødelagt, og det er store utfordringer med forsyningskjedene inn i landet. 

– Vi gjør alt vi kan for å sikre at produktene når de delene av helsevesenet som fortsatt kan gi omsorg, og forsøker å finne alternative distribusjonsmåter for individuelle pasienter der dette ikke er tilfelle, sier Haswell.

Flyktninger i nærområdene

Når det gjelder flyktninger, har en rekke naboland som Polen, Romania, Tsjekkia og Slovakia bekreftet at ukrainere skal få samme tilgang til helsetjenester som landenes egne borgere. 

– Vi samarbeider med helsepersonell i disse landene for å sikre tilstrekkelige forsyninger, også for eventuelle deltakere i kliniske studier.

Flyktninger i Norge

Når det gjelder ukrainere som ankommer Norge, er det stille enn så lenge.

– Vi har foreløpig ikke fått henvendelser om behandling til nyankomne flyktninger i Norge. Eventuelle henvendelser fra pasienter i Ukraina henviser vi til vårt hovedkontor i Basel for videre oppfølging, sier Haswell. 

Roche har etablert en global flerspråklig informasjonstelefon og der pasienter som mottar behandling med Roche-legemidler, deltakere i kliniske studier eller helsepersonell kan henvende seg. Teamet i Basel gjør sitt beste for å gi alle som er i nød nødvendige informasjon og støtte. 

Les mer på roche.com

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer