GJENNOMBRUDD: Seier mot Frankrike i EM 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB

Christian Berge har ledet Håndballgutta for siste gang. Han tror laget kommer til å ta gull.

Søndag ble Golden League-turneringen i Danmark avsluttet, og med det takket Christian Berge (48) for seg etter åtte år som norsk landslagssjef.

– Det har vært fantastisk artig. Virkelig moro! Vi kom litt skjevt ut i starten, og fikk ikke den prestasjonen som vi ønsket, men i 2016 tok vi oss til semifinale i EM. Det var et mål som ble nådd, sier Berge når han bes om å oppsummere sin tid ved roret.

– Da merket vi selv at vi faktisk er jæ*** gode. Det ble mer moro i 2017 (VM-sølv), mindre moro i 2018, før det i 2019 (nytt VM-sølv) ble kjempemoro igjen. Og så var det fantastisk å få spille EM 2020 (bronse) på hjemmebane. Deretter kom koronaen, sier Berge.

– Den perioden synes jeg har vært tung, altså. Steintung. Det synes sikkert alle. Men når du skal lede en prestasjonsgruppe uten å få ha omgang med folk, blir det vrient. Du får ikke møtt dem du skal lede. Alt måtte skje over Internett. Det var ekstremt vanskelig, forteller han.

– Men det har totalt sett vært en kjempefin og morsom periode. Det har det vært.

– Når kjente du første gang at «endelig, nå er vi ett av verdens beste håndballag»?

– Det var i 2016, tror jeg. Da vi først slo Polen på deres hjemmebane, og deretter Frankrike. Da var det noe som våknet i oss. Så var det selvfølgelig artig med semifinalen mot Kroatia i 2017. Vi fant fort ut at vi kan slå absolutt alle, men vi visste også at vi kunne tape mot absolutt alle. Det å komme med den høyeste prestasjonen hver eneste gang er noe vi har klart til tider – og så har det vært tider vi ikke har fått det til.

Skadeforfulgt

Berge stiller høye krav til seg selv, spillerne og støtteapparatet. Han legger ikke skjul på at de tre siste mesterskapene – VM og OL i 2021 og EM 2022 – har vært tøffe.

– Jeg synes de siste mesterskapene har vært virkelig vanskelige. Jeg er lei av ikke å få lov til å ha med de aller beste spillerne. Det har alltid vært noen store eller små skader som har gjort at vi ikke har kunnet ha med den troppen vi har ønsket. Spesielt under EM i januar gjorde korona det vanskelig å vite hvem som kunne spille for oss, og hvilke motstandere vi skulle møte på banen. Da ble det vanskelig å forberede seg. Men gutta gjorde det veldig bra. Med tanke på hvilket lag vi hadde med, gjorde vi et kjempemesterskap i 2022, mener Berge.

I forbindelse med overgangen til Kolstad har ikke Berge lagt skjul på at han har savnet å være «på gulvet» hver dag.

– Det som har vært aller vanskeligst med det å være landslagssjef, er at vi hele tiden trener på grunnprinsipper. Vi får ikke brukt kreativiteten til å videreutvikle spillet i stor nok grad. De går tilbake til klubb og får beskjed om å gå nærmere mål, nærmere mål! Så kommer de til meg og får beskjed om å gå lenger vekk fra mål. Det faget, å gå inn og peke på detaljer og utvikle nye ting i system, det får man ikke mulighet til. Det har vært det vanskeligste, sier Berge.

– Og det er nok en utfordring alle landslagssjefer føler på. Du har ikke nok døgn med spillerne, rett og slett. Du må få grunnmuren til å stå stabilt, og trene godt på det. Da kommer du et visst stykke på vei i løpet av mesterskapet, men du får ikke trent nok, for det er jo kamper hele tiden.

Stolt av tryggheten

Berge har nevnt de tre medaljene Håndballgutta tok i perioden 2017-2020. I tillegg kvalifiserte laget seg i fjor for det første sommer-OL for et norsk herrelag siden 1972. Men det er noe annet han setter ord på når vi ber ham velge ut høydepunktet fra perioden siden 2014.

Artikkelen fortsetter under bildet.

2021-LMS-Gjensidige-Cup-Christian-Berge-benken-foto-annika-byrde-ntb.jpg

Foto: Annika Byrde / NTB

– Det høres kanskje rart ut, men høydepunktet er at vi har klart å skape en kultur av trygghet – en kultur hvor spillerne gleder seg til å komme på samling hver gang. Jeg tror ikke jeg har opplevd en eneste gang at noen har gitt uttrykk for at det å komme på samling er en belastning. De får energi av å komme til landslaget. Det miljøet tror jeg er det beste vi har skapt. Uten det hadde vi ikke hatt sjanse til å få de medaljene vi har hentet.

– På hvilke områder er du en annerledes trener og leder nå sammenliknet med den du var i 2014?

– Mye har endret seg på de åtte årene. Jeg var litt usikker i starten, for jeg hadde spilt med flere av spillerne – hvordan ville de takle dette? Jeg har også lært vanvittig mye av det teamet som har vært med, og blitt tryggere i rollen. Der jeg tidligere kunne være lynende forbanna etter et tap, har jeg nå skjønt at man vinner ikke en kamp som er ferdig. Det handler om å trykke på de riktige knappene underveis.

– Hva vil du savne mest?

– Gutta. Helt klart. Og teamet, selvfølgelig. Jeg har ikke lyst til å stoppe her. Det er jeg ærlig på, svarer Berge.

Tror på trofé

Han har følgende avskjedsbeskjed til laget:

– Det sporet de er inne i er veldig bra. Så er det viktig at de sørger for at de fortsatt får den energien de gjør av å være i miljøet. Det er noe av det viktigste, fordi det driver dette laget fremover, sier Berge.

– Og det med å opprettholde miljøet blir også mitt viktigste råd til den som skal lede landslaget videre. Det, samt at man må skape gode relasjoner til alle utøvere. Og det krever mye jobb, for det er så mange gode spillere som kommer opp og melder seg på nå. Disse skal du kjenne både som mennesker og utøvere, sier Berge.

– Og jeg tror dette laget kommer til å stå på toppen av pallen en dag. Det tror jeg helt klart.

Les mer om Håndballgutta

2022-EM-LMS-Christian-Berge-Foto-NTB.jpg

Foto: Annika Byrde / NTB

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer